Premijera monodrame „Na taljigama u večnost“

0
1082

na taljigama u vecnost

Sutra od 20 sati, u Knjaževsko-srpskom teatru, glumac Zdravko Maletić premijerno će izvesti monodramu Vladimira Đorđevića – „Na taljigama u večnost“.

Ovo je jedini dramski tekst koji govori o velikom srpskom vojskovođi, vojvodi Petru Bojoviću. Priča o čoveku koji je 46 godina nosio uniformu, izneo na svojim leđima šest najvećih ratova u istoriji moderne srpske države.

Bio je na visokim položajima u srpskoj vojsci, brinuo o srpskom vojniku, oficirima, o kralju, prevodio dela o vojnoj doktrini i ustrojstvu vojske, izgarao na ispitima koje je pred njega postavljala istorija. Voleo je zemlju kojoj je sve dao, voleo je narod kog je vodio ka slobodi, zanemario je sebe da bubuduća pokoljenja disala vazduh istinom bogat. Bio je strog ali pravedan, blag u očinskim savetima, ali u komandi oštar. Jedini đeneral ranjen na prvoj liniji fronta. Sebe razapeo ljubavlju najuzvišenijom, a njega razapeli bestidnici. Zapovednik koji je osvajao kote, a gradio srpsko nacionalno biće, gonio neprijatelja a razgonio oblake strepnje nad Srbijom. Ovo je priča o junaku čiji je pogled naša današnjica.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime