Predstavljena dva ekološka projekta

0
379

Juče su u Zgradi Grada prezentovana dva ekološka projekta – veb stranica www.ekologijakragujevac.rs i „Kragujevac bez GMO“.

Na veb stranici www.ekologijakragujevac.rs biće predstavljene sve aktuelnosti na teritoriji grada Кragujevca koje se tiču zaštite životne sredine. Za izradu i ažurarinje sajta grad je izdvojio 150.000 dinara, a izradilo je udruženje Prvi prvi na skali. Кragujevac je jedan od 136 gradova u Srbiji koji je potpisao Deklaraciju o sprečavanju proizvodnje i upotrebe GMO hrane, što je tema drugog, juče predstavljenog, projekta. Reč je o projektu za čiju je realizaciju grad ove godine izdvojio 140.000 dinara i nastavak je projekta koje ovo udruženje realizuje već treću godinu zaredom „Кragujevac bez GMO“.

– Od septembra na snagu stupa odluka odbornika o akciji „Vrati dah prirodi i posadi drvo” kojom se obavezuju svi investitori da na svakih hiljadu kvadratnih metara bruto površine objekta u izgradnji posade jedno drvo a ukoliko je objekat veći, to učine na svakih 500 metara. U oktobru počinje i sprovođenje odluke koja se tiče zamene filtera na bazi aktivnog uglja za sve pekare, mesare i trgovine brze hrane kako bismo sprečili zagađenje vazduha i širenje neprijatnih mirisa – podsetio je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Ove godine je u okviru projekta Zajedničkim snagama protiv divljih deponija u Кragujevcu uklonjeno je 14 divljih deponija. Za projekte u ekologiji Grad Кragujevac je ove godine izdvojio 2,5 miliona dinara što je za pola miliona više nego prethodne a za sledeću su planirana veća sredstva – istakao je Nikezić.

O važnosti projekta i izrađene veb stranice govorio je Dejan Milošević, zastupnik Udruženja Prvi prvi na skali i istakao koliko je važno da sva udruženja koja se bave ekologijom i zaštitom životne sredine i njihovi projekti budu na jednom mestu.

– Pripremajući se za izradu sajta utvrdili smo da najveći broj eko udruženja nemaju dovoljnu vidljivost i bila je neophodna jedna adresa koja bi se time bavila. Uz podršku grada i zahvaljujući partnerima koji su uradili tehnički deo, ovaj sajt je dostupan i biće od koristi udruženjima ali i široj javnosti. U julu je u okviru projekta Кragujevac bez GMO počela promocija dokumentarca ”Argentinsko loše seme” i do kraja godine biće još niz aktivnosti od promocije knjiga, stručnih predavanja do rezimea u decembru – kaže Milošević.

Кonferenciji je prisustvovala prof. dr Snežana Simić predsednica UO udruženja Ekomar koja je predstavila aktivnosti svog udruženja i pozvala sve relevantne aktere da uzmu aktivno učešće u rešavanju ekoloških problema jer je svaka aktivnost u ovoj oblasti dragocena. Od važnijih projekata, pored radionica, brojnih brošura i edukativnih predavanja, prof. dr Simić je istakla značaj aktivnog uključivanja civilnog sektora i javnosti u kreiranje javnih politika u oblasti zaštite životne sredine i izradi najvažnijeg strateškog dokumenta. Pored toga, ove godine Ekomar će realizovati i projekat Ekološka slika jezera u Šumaricama i Odgovor lokalnih zajednica na kreiranje planskih dokumenata o značaju očuvanja akumulacije Gruža.

Na konferenciji je najavljeno pokretanje postupka izrade Programa zaštite životne sredine na teritoriji grada Кragujevca za 2023 -2033. godinu u septembru, kojem će prethoditi procena stanja životne sredine na teritoriji grada kako bi se utvrdili problemi i bio urađen akcioni plan za rešavanje. Osnovni cilj je poboljšanje stanja životne sredine u Кragujevcu, kazao je Dragan Marinković, šef Službe za zaštitu životne sredine. U Кragujevcu je toku implementacija dva eko projekta i to Prikupljanje staklene ambalaže u saradnji sa  NALED-om, GIZ-om i udruženjem Sekopak i Reciklaža baterija i sijalica.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime