Predstavljen projekat “Kulturna baština na znakovnom jeziku”

0
628

U okviru Međunarodne nedelje gluvih i Dana znakovnih jezika čija je tema ove godine “Znakovni jezik nas je ujedinio“, Udruženje gluvih i nagluvih organizuje brojne edukativne, kulturne i sportske događaje kako bi skrenulo pažnju na gluve ljude, njihove sposobnosti i mogućnosti ali i na probleme sa kojima se suočavaju.

Jedna od aktivnosti bila je i promocija projekta „Kulturna baština na znakovnom jeziku”, održana u Sportskom centru „Iskra“.

Projekat je nastavak prošlogodišnjeg, čiji je cilj da se kroz kratkometražni film prikažu narodni običaji na znakovnom jeziku, imajući u vidu da zbog neprilagođenih sadržaja, gluvi nisu mnogo upoznati sa materijalnom i nematerijalnom baštinom.  U realizaciji projekta, čiji je autor Suzana Maslać Matović, radili su članovi Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga i Kulturno umetničkog društva “Jakov Petrović Bjedov”.

Sa ciljem da se skrene pažnja na dostupnost muzeja snimljene su postavke u Narodnom muzeju koje su prilagođene gluvim posetiocima, ali takođe je ukazano i na neprilagođenost kulturnih i turističkih sadržaja koji nisu dostupni populaciji gluvih.

Cilj udruženja je da znakovni jezik bude dostupan gluvim osobama u kulturnim institucijama. Veliki je uspeh da mala zajednica gluvih kroz ovakve projekte skreće pažnju i podstiče gluve da što više upoznaju Srbiju, muzeje, etno domaćinstva i druge kulturne događaje, što su, kako ističu u udruženju, i uspeli, jer se povećao broj gluvih turista i posetilaca kulturnim događajima.

U okviru projekta Željko i Ivana Maslać uradili su kratkometražni film i katalog, koji su snimajući od 2018. godine širom Srbije, osvojili prvo mesto na sajmu “J=DNAKI u borbi protiv diskriminacije”. Kako bi se sa projektom upoznala šira društvena zajednica film će biti dostupan na youtube platformi.

Aktivnosti Udruženja nastavljaju se i u ovoj nedelji, a jedna od njih biće i javni čas znakovnog jezika u petak 23. septembra na Dan znakovnog jezika.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime