Predstavljen “Pasoš kompetencija“

0
822

“Pasoš kompetencija“ kao instrument za unapređenje zapošljivosti osetljivih grupa, predstavljen je danas u Kragujevcu.

Sastanak je održan na inicijativu udruženja “Uradimo zajedno“ u okviru projekta “Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje opštinskih usluga“ koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) uz podršku lokalne samouprave.

“Pasoš kompetencije je novi instrument unapređenja zapošljivosti koji se trenutno uvodi u Srbiji i ukupno devet organizacija civilnog sektora učestvuje u implementaciji. Pasoš kompetencija namenjen je pre svega unapređenju zapošljivosti ranjivih grupa, gde ističemo povratnike, romsku populaciju i socijalno ugrožene kategorije. Ovo je instrument koji ima za cilj da ih kako psihološki osnaži tako i da im pomogne da prepoznaju svoje jake strane i neformalno stečene kompetencije”, kaže Jovana Krajinović iz kragujevačkog udruženja “Uradimo zajedno“.

Projekat se oslanja na iskustva iz Bosne i Hercegovine gde je “pasoš kompetencija“, kao instrument, u primeni poslednjih pet godina iako je izvorno tamo namenjen unapređenju neformalnog sistema obrazovanja.

“Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju nastoji da formira jedan regionalni instrument koji pomaže u smanjenju nezaposlenosti i boljoj zapošljivosti na lokalnom nivou na osnovu iskustava koje su neke druge države regiona ostvarile u prethodnih pet godina. Nakon savetovanja, kroz upotrebu “pasoša kompetencija“ više od trećine savetovanih lica je bilo motivisano da traži posao i imalo je priliku da kroz razgovore sa poslodavcima predstavi veštine i kompetencije koj su stekli kroz upotrebu ovog instrumenta. Sopstveni posao je započelo oko 11% lica, dok je četvrtina odlučila na nove korake učenja i usavršavanja”, rekla je Zorica Bilić iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

U okviru dosadašnjih aktivnosti, grupa od 17 savetnika iz Srbije koji dolaze iz devet udruženja koja direktno rade sa osetljivim grupama, uspešno je prošla program obuke. Svi savetnici su sertifikovani za rad sa “pasošem kompetencija“ i u narednom periodu će direktno raditi sa svojim korisnicima na terenu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime