Predstava „Biti čovek“ u Rači

0
953

Samo dan posle premijernog izvođenja u Jagodini, predstava „Biti čovek – patrijarh Pavle među ljudima i neljudima“ biće izvedena i u račanskom Kulturnom centru, u petak, 16. septembra u 20 časova.

Tekst predstave i rad na njoj blagoslovio je sadašnji patrijarh srpski Porfirije, a njenu realizaciju pomogla je Vlada Republike Mađarske.

Patrijarh Pavle bio je i u sećanju ostao jedan od najuzornijih naših savremenika. Čovek neba na zemlji, od kojeg se učilo kako duhovno uzrastati i kako najviše duhovne vrednosti primenjivati u materijalnom svetu. Kroz lik patrijarha Pavla projektovalo se i duhovno biće srpskog naroda u kojem je sticao svetost i kojem je ceo život predano služio. I zato priča o patrijarhu Pavlu, istovremeno, jeste i priča o srpskom narodu.

Otuda i opravdanost predstave o velikom duhovniku koji je u svetu doživljavan kao čovek mira, duhovne uzvišenosti i moralne čistote, čije reči su u saglasju sa delom i životom njegovim.

Upravo na taj način će patrijarh Pavle biti predstavljen u ovom pozorišnom komadu. Kroz umetnički izraz biće izrečena njegova autentična reč; predočiće se na koji način se borio za mir i ublažavanje patnji stradalih u građanskom ratu na području bivše Jugoslavije, njegova služba u Crkvi i uopšte u društvu.

Ova igrano-dokumentarna predstava biće prožeta upravo onim rečima koje najjasnije ocrtavaju put na koji je on upućivao ljude kojima je služio. Na umetnički način biće izrečena njegova svedočenja o bitnim događajima , koja bude emocije i podstiču na razmišljanja o vremenu i prilikama kroz koje je prolazio srpski narod u našoj bliskoj prošlosti.

U predstavi igraju dramski umetnici Milan Malbaša i Aleksandar Dunjić, a po knjizi Jovana Janjića, režirao je Milan Rus, direktor Srpskog pozorišta u Budimpešti.

Duodrama „Biti čovek“ imala je već svoju evropsku premijeru u Budimpešti, a izvedena je i 9. septembra u Baji, povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Joakima Vujića, oca srpskog teatra. Planirano je da svoj scenski život nastavi izvođenjem po gradovima Srbije i širom sveta, svuda gde živi srpski narod.

Pokrovitelj ovog događaja je opština Rača, a ulaz je slobodan.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime