Predsednik Srbije posthumno odlikovao Vladu Lukovića

0
2634

Od legende kragujevačke i srpske atletike, Vlade Lukovića, danas su se u Skupštini grada oprostili njegovi prijatelji i dugogodišnji saradnici. Predsednik Republike Tomislav Nikolić posthumno je odlikovao atletičara Lukovića srebrnom medaljom za izuzetne zasluge u oblasti sporta koju je unuku pokojnog  Lukovića uručio Radoslav Lale Pavlović, pomoćnik predsednika Republike Srbije za kulturu.

Luković je kao trener, pravi sportski stručnjak i vrhunski pedagog proveo 61 godinu u Atletskom klubu Radnički iz Kragujevca gde je doprineo da hiljade mladih ljudi ostvare odlične sportske rezultate i postanu dobri, karakterni ljudi.

Od Lukovića su se, ovom prilikom, oprostili Milan Purić, bivši predsednik AK «Radnički», Miloš Srejović, evropski prvak u atletici, Slobodan Popović, u ime Atletskog saveza Srbije, Dragan Šešum, u ime Sportskog saveza Srbije i Ivan Pavlović, sportski novinar.

Tanane korene gradskog atletskog sporta, koje je nasledio u poratnom periodu pedesetih godina, negovao je i razvio do velikog kragujevačkog razgranatog atletskog hrasta, starog već preko sedamdeset godina. U ogromnoj razgranatoj krošnji atletskog drveta, svoje počasno mesto imaju Miloš Srejović,Milan Spasojević, Dragan Vukomanović, Snežana Dančetović, Marija Martinović, Slobodan Spasić, Ana Stanković, Ilija Grubor, Stevan Filipović, Milan Tomić, Željko Obradović, Ivica Matijević, Vlasta Stevanović, Predrag Milovanović, Branko Krsmanović, i ostali njegovi „puleni“, koji su skupa osvojili preko trista zlatnih medalja na važnim takmičenjima, oborili preko 150 nacinalnih rekorda – rekao je Milan Purić, opraštajući se od Lukovića.

Bio je oličenje vrednog, radoznalog, inteligentnog čoveka, otvorenog prema svemu novom, koji je tako do samog kraja, ostao duhovno mlad. ”I neće biti nijednog skoka u budućnosti na Čika Dači koji on neće videti. I neće biti kragujevačkog atletičara, koji na tom skakalištu, dok se zaleće, ne oseti dašak Vladinog duha, kako ga podstiče i gura na dobar i rekordan skok” – poručili su Vladini prijatelji.

Sahrana Vlade Lukovića obavljena je danas, u 13 sati, na Palilulskom groblju.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime