Predrag Cune Gojković

0
3982

Cune GojkovicPredrag Cune Gojković, pevač narodnih pesama, sevdalinki, rođen je 6. novembra 1932. godine u Kragujevcu, gde je živeo sve do 1936. godine, kada se sa porodicom seli u Beograd. Posle završene Osme muške gimnazije, u koju je išao zajdeno sa Batom Stojkovićem i Batom Živojinovićem, upisao je Trgovačku akademiju koju je napustio zbog pevanja.

Na početku svoje blistave karijere, oprobao se u različitim muzičkim žanrovima, od meksičkih pesama, preko zabavnih i narodnih. Jedan od najblistavijih trenutaka njegove karijere dogodio se 1962. godine, kada je njegova pesma „Kafu mi draga ispeci“ zabeležila veliki uspeh, ploča sa ovom pesmom imala je zlatan tiraž od 50 000 primeraka. Pored ove numere, Cune je u dosadašnjoj karijeri otpevao i druge pesme koje su stekle kultni status, kompozicije bez kojih se ne može zamisliti odlazak u kafanu. Pesme poput „Ljubav mi srce mori“, „Zapevajte pesme stare“, „Janičar“ samo su neke od tih numera.

Zahvaljujući velikoj popularnosti, Cune Gojković je učestvovao na velikom broju festivala, i osvojio niz prestižnih nagrada. Ostvario je i nekoliko zapaženih uloga na filmu i televiziji. Pojavljivao se u kultnoj seriji „Pozorište u kući“, kao i u filmovima „I Bog stvori kafansku pevačicu“, dok je za ulogu u filmu „Jagode u grlu“, 1985. godine, dobio nagradu za najboljeg naturščika. Pored ove nagrade, koju je dobio za film, Cune Gojković je dobio i veliki broj nagrada za svoju muzičku karijeru, a najznačajnija među njima je svakako posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije. U karijeri je često nastupao zajedno sa Miroslavom Ilićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, a zbog visokih voklanih sposobnosti ovog trija, publika im je dala nadimak „Tri tenora“.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime