Poverenički fond NATO finansira uništavanje 784 tone municije

0
1072

Projekat uništavanja viškova municije i drugih ubojnih sredstava u Srbiji, pod okriljem Povereničkog foda NATO, počeo je danas u Kragujevcu. Predviđeno je uništavanje 784 tone ubojitih sredstava u Tehničo remontnom zavodu Kragujevac.

vtz

Na prigodnoj svečanosti u TRZ-u, kojoj su prisustvovali vojni izaslanici zemalja koje su finansijski podržale projekat, kao i ambasadori, te predstavnici NATO pakta, ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević rekao je da su viškovi municije prepoznati kao veliki bezbednosni problem i da je u prethodnih 10 godina uloženo mnogo napora u uklanjanju tih sredstava i stvaranje uslova za bezbedan smeštaj municije.

vtz2

“Ovim projektom je potvrđena čvrsta rešenost Srbije da otkloni svaki vid čuvanja viškova municije koja može da dovede do nesreća sličnih onoj koja se dogodila pre tačno 10 godina u Paraćinu”, rekao je Đorđević.

On je ocenio da je pokretanjem Poverilačkog NATO fonda obezbeđena podrška za prikupljanje donacija za proces uništavanja viškova municije po najvišim bezbednosnim i ekološkim standardima. Đorđević je dodao da će se projektom biti unapređeni i kapaciteti Tehničko remontnog zavoda u Kragujevcu i da će TRZ biti pozicioniran kao regionalni centar za uništavanje municije.

Pomoćnik zamenika generalnog sekretara NATO za politička pitanja Džejms Apaturaj istakao je da mu je veoma drago što je počela realizacija projekta čiji je cilj podizanje nivoa bezbednosti građana Srbije, ali i da mu je zadovoljstvo što se nalazi u Vojno tehničkom zavodu, gde je u prilici da se i uživo upozna sa načinom realizacije tog zajedničkog posla.

vtz1

“Drago mi je što se i kroz ovaj projekat konačno vidi šta to Srbija i NATO mogu da urade zajedno. Na taj način stvaramo prostor da se saradnja dalje unapređuje. Siguran sam i da većina građana Srbije nije upoznata da je ovo već četvrti projekat finansiran sredstvima Povereničkog fonda NATO. Malo je poznato i da sarađujemo kroz zajedničke vežbe, obučavamo vojnike za učešće umirovnim operacijama i u još mnogo aktivnosti za koje većina građana ne zna”, rekao je Apaturaj.

Vrednost projekta je iznosi 3,4 miliona evra, a 11 država donatora prikupilo je 1,6 miliona evra, dok je planirano da Srbija izdvoji 450.000 evra.

Srbija je u dva navrata, 2003. godine i od 2005. godine, koristila mehanizme Povereničkog fonda NATO, a predviđeno je da ovaj projekat bude završen za dve godine. Projekat demilitarizacija viškova ubojnih sredstava iniciralo je Ministarstvo odbrane krajem 2011. godine.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime