Potpisani ugovori o modernizaciji sistema daljinskog grejanja

0
705

Kragujevac je među 11 gradova i opština u Srbiji koji započinje proces modernizacije sistema daljinskog grejanja korišćenjem obnovljivih izvora energije.

U ime grada Kragujevca Memorandum o razumevanju sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike, Zoranom Mihajlović, direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i Ursom Šmidom ambasadorom Švajcarske u Srbiji, potpisali su gradonačelnik Nikola Dašić i direktor “Energetike” Andreja Ilić.

U Memorandumu je za Kragujevac planirano finansiranje dva projekta – Korišćenje otpadne toplote iz Državnog data centra i Izgradnja kotla na biomasu na matičnoj lokaciji u “Energetici”.

Projekat predviđa ugradnju toplotne pumpe za preuzimanje toplote koju emituje oprema u Data centru za potrebe toplane „Aerodrom“ koja se nalazi na oko 800 metara vazdušnom linijom od Data centra.

“Na ovaj način bi se smanjili troškovi i potrošnja električne energije za sam Data centar, a ujedno obezbedio izvor toplote. Ovi projekti su još jedan doprinos opredeljenju grada da obezbedi čistiji vazduh i zeleniju Šumadiju”, pojasnio je gradonačelnik Nikola Dašić.

Ministarka Mihajlović poručila je da danas ne postoje važnija i skuplja reč od energije i energetske bezbednosti.

“Podaci kažu da se danas proizvedimo 37 GWh toplotne energije iz obnovljivih izvora energije. Realizacijom planiranih projekata u 11 lokalnih samouprava, iz OIE ćemo proizvoditi 197 GWh toplotne energije, odnosno 3,5 puta više. Takođe, ovi projekti će rezultirati smanjenjem emisije ugljendioksida za oko 25.000 t godišnje. Svaka tona, svaki kilogram gasova i čestica manje znači kvalitetniji život”, kazala je Mihajlović.

Vrednost projekta je 40,5 miliona evra. EBRD kreditira projekat sa 30 miliona evra, a švajcarska vlada i EU doniraju 7,5, odnosno tri miliona evra, a, kako je najavljeno, u naredne četiri godine svi projekti će biti gotovi i omogućiće da i drugi gradovi koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplotne energije.

Prisutnima se obratio i Mateo Kolanđeli regionalni direktor EBRD– a za zapadni Balkan koji je istakao da je u svetlu krize značaj projekta započetog pre godinu dana još veći.

“Ovo će biti primer kako da ubrzamo energetsku tranziciju, poboljšamo energetsku bezbednost i unapredimo kvalitet vazduha”, rekao je Kolanđeli.

Prema rečima ambasadora Švajcarske u Srbiji Ursa Šmida, obe naše zemlje suočavaju se sa izazovima kada je reč o smanjenju emisija sa efektom staklene bašte i trudimo se da povećamo procenat OIE koje koristimo za proizvodnju energije.

“Projekat će pokazati kako sistem daljinskog grejanja u Srbiji može da funkcioniše korišćenjem OIE, stvarajući tako primer najbolje prakse i razvijajući tržište za zelene i inovativne tehnologije”, kazao je Urs Šmid.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime