Posao za 170 radnika u fabrici za proizvodnju vojnih vozila

2
3361

Poslovodstvo Zastave i predstavnici Ministarstva privrede potpisali su sporazum kojim je država preuzela hale, deo mašina i ostale opreme Zastavine fabrike kamiona, u kojoj će se “nakon određenih aktivnosti, formirati novo preduzeće.

admin-ajax-1

Novo preduzeće će će proizvoditi komercijalna i vojna terenska vozila, kao i kupole za borbena vozila, i u kojem bi, prema saznanjima lista “Danas”, trebalo da bude angažovano do 170 radnika.

Potpisivanjem sporazuma praktično je počelo formiranje konzorcijuma za proizvodnju novog vojnog borbenog vozila koji će, kao što je “Danas” u više navrata najavljivao, pored Kamiona, činiti FAP iz Priboja i Prva petoletka iz Trstenika, a u poslednje vreme u tom kontekstu se pominje i fabrika Jugoimporta u Velikoj Plani u kojoj se proizvodi borbeno vozilo “Lazar”.

Novo vojno borbeno vozilo, čiji je radni naziv FAP 2026 PS/AV 6X6 (pogon na šest točkova) radiće se na platformi FAP-a. Zastavina fabrika kamiona zadužena je za proizvodnju oklopne kabine, što je i navedeno u ovonedeljnom sporazumu sa Ministarstvom privrede, a trstenička Prva petoletka za izradu sistema BOFORS, odnosno protivavionskog topa kalibra 40 milimetara.

U Zastava kamionima, odnosno u preduzeću koje bude formirano u toj fabrici, proizvodiće se i terensko neborbeno vojno vozilo, čiji je prototip još pre više godina predstavljen nadležnima u Vojci Srbije i Ministarstvu odbrane.

Kako je sporazumom o podržavljenju fabrike predviđena i proizvodnja komercijalnih vozila, ostaje da se vidi da li će kragujevačke “kamiondžije”, u taj posao da uđu samostalno ili u saradnji sa nekim od ino-partnera. Za saradnju su svojevremeno najozbiljnije bile zainteresovane najznačajnije kineske kompanije za proizvodnju teretnih i terenskih vozila, državna JAK motors i privatna Huang hai. Istovremeno je najavljivana i mogućnost saradnje sa ruskim GAZ-om, kao i sa još nekim inostranim kompanijama.

2 KOMENTARI

  1. Lepo. Želim da predam CV za ovu fabriku. Mašinski sam inžinjer sa 25 god. radnog iskustva u direktnj proizvodnji.Gde to mogu da uradim, kome da se obratim?

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime