Polovina vakcinisanih nije dovoljna za kolektivni imunitet

0
641

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je jutros da 50 procenata građana vakcinisanih protiv koronavirusa nije dovoljno da bi se postigao kolektivni imunitet. Janković je za RTS kazao da je za to potrebno da se vakciniše 90 do 95 odsto građana.

„Pedeset odsto nije dovoljno taj broj bi morao da bude mnogo veći naročito mlađih (građana)“, kazao je Janković.

Ocenio je da je epidemiološka situacija sada mnogo bolja, ali da treba biti oprezan jer će se virus u narednom periodu „sigurno vratiti“.

„Ne mora da znači da će novi sojevi virusa izazivati teže hiruške slike ali će virus tražiti način da živi s nama“, rekao je on.

Janković je naveo i da se još uvek ne zna koliko traje imunitet posle vakcinacije i dodao da će možda biti potrebna i treća doza vakcine.

Da polovina vakcinisanog stanovništva nije dovoljna, saglasan je i Jankovićev sugrađanin epidemiolog Branislav Tiodorović koji je za „Blic“ izjavio da je potrebno da između 60 i 70 odsto primi cepivo kako bismo se „vratili normalnom životu“.

„To bi bilo između 4,2 i 4,9 miliona građana, što znači da smo trenutno tek na pola puta“, rekao je Tiodorović.

On je rekao da se u procesu imunizacije koriste dva termina koja često zbunjuju građane – procenat vakcinisanih punoletnih građana i procenat vakcinisane ukupne populacije.

„Ako neko od nadležnih kaže da nam je cilj da imamo vakcinisano 50 odsto punoletnih, onda se radi o broju od nekih 2,8 miliona građana Srbije. Međutim, često se u priči o kolektivnom imunitetu priča o neophodnosti da imamo vakcinisano 50 odsto populacije, a to bi onda bilo znatno više – 3,5 miliona ljudi“, objasnio je Tiodorović.

Epidemiolog je skrenuo pažnju i na činjenicu da je trenutno vakcinisano manje od 12 posto mladih, uzrasta između 18 i 35 godina.

„Mladi moraju da shvate da će vakcinisani biti u povoljnijoj situaciji u odnosu na one koji će morati da rade PCR ili antigenski test da bi posetili neku kulturnu manifestaciju“, rekao je Tiodorović.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime