Poljoprivrednici blokirali i gradsku upravu u Kragujevcu (FOTO)

0
2312

Protest poljoprivrednika stigao je i u Kragujevac. Poljoprivrednici su traktorima blokirali ulicu Dr Zorana Đinđića i prilaze zgradi gradske uprave.

Poljoprivrednici traže da se reše problemi koji su godinama stavljani pod tepih, a koje su sad dodatno pojačani sušom.

Poljoprivrednici iz sela u okolini Kragujevca blokadu su traktorima organizovali oko podneva. Ulicu je blokiralo dvadesetak velikih traktora, ali je najavljeno da će im se tokom dana priključiti bar još toliko iz Jagodine, Batočine, Rače i Knića.

“Pored osnovnih zahteva koje je Inicijativa za opstanak poljoprivrede već predočila Vladi, mi u Šumadiji imamo ih još, jer je u našoj poljoprivredi sve problem“, rekao je Aleksandar Babić, poljoprivrednik iz Desimirovca, jedan od osnivača Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

“Ne samo cena suncokreta, veċ i cene mleka, šljiva, svinja, bikova. Situacija u poljoprivredi je veoma teška, a brojni problemi koji traju godinama stavljani su pod tepih, ali su ih poremećaji na svetskom tržištu hrane i nezapamćena suša ponovo izbacili u prvi plan. Poljoprivrednici su finansijski iscrpljeni, opterećeni kreditima i drugim dugovanjima, a država ih svojim merama gura u bankrotstvo.“

On je rekao da je poljoprivreda “majka hraniteljka” koja je i u ovako teškoj godini uspela da obezbedi dovoljno hrane za celokupno stanovništvo i u selu i u gradu. Zato očekuju da njihove proteste podrže i stanovnici gradova “pre nego što bude kasno”.

Organizatori protesta su najavili da će blokada zgrade gradske uprave potrajati do ispunjenja svih zahteva i da će njihovi dalji koraci “zavisiti od poteza Vlade Srbije”.

Pored Kragujevca, protest poljoprivrednika organizovan je i u opštini Rača u kojoj je već tri dana blokirana ulica u kojoj su zgrade Skupštine opštine i drugih državnih institucija.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime