Pokrenuta inicijativa za izgradnju Vatrogasnog doma

0
893

Grad Kragujevac spreman je da za potrebe izgradnje novog Vatrogasnog doma i poslovnog prostora za vanredne situacije, ustupi zemljište odnosno bez naknade prenese pravo svojine Republici Srbiji.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu grada Kragujevca, o toj nameri gradonačelnik Nikola Dašić obavestio je Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je dalo saglasnost na taj predlog.

Sledeći korak je pokretanje postupka razmene građevinskog zemljišta između grada Kragujevca i Republike Srbije, a na osnovu odluke Gradskog veća, donetoj na prethodnoj sednici.

Naime, grad Kragujevac za izgradnju Vatrogasnog doma ustupiće novu parcelu površine 80,33 ara u neposrednoj blizini Šumadija sajma, uz obavezu Republike Srbije da gradu vrati zemljište koje je ranije namenski opredeljeno za izgradnju tog objekta.

Izgradnja Vatogasnog doma predviđena je Kapitalnim projektom „Izgradnja i adaptacija objekta Sektora za vanredne situacije 2020 – 22“. Resorno Ministarstvo obratiće se gradu Kragujevcu za dobijanje podrške za obezbeđenje projektne dokumentacije, a Sektor za vanredne situacije preuzeće dalje korake na rešavanju imovinsko pravnog statusa nove parcele kako bi se stekli neophodni uslovi za izgradnju planiranog objekta.

Inače, zgrada Vatrogasni dom u Kragujevcu izgrađena je 1933. godine, kao zadužbina porodice Radojković. Dobrovoljnoj vatrogasnoj družini predat je na korišćenje 1936. godine, a odlukom Vlade Srbije iz 2001. godine proglašen je spomenikom kulture. I pored modernog arhitektonskog izraza, sa podrumom, prizemljem i petospratnom osmatračkom kulom sa terasom, zgrada je odavno prerasla potrebe Vatrogasno – spasilačke brigade i grada, koji danas ima 180.000 stanovnika.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime