Podrška razvoju organske poljoprivrede na teritoriji grada Kragujevca

1
1012

sirenGrad Kragujevac u saradnji sa pobratimskim gradom Sirenom iz Francuske sprovodi projekat podrške razvoju organske poljoprivrede na teritoriji grada Kragujevca, koji ima za cilj da doprinese lokalnom ekonomskom razvoju, kroz jačanje kapaciteta lokalnih institucija relevantnih za razvoj organske poljoprivrede.

Projekat se sprovodi od 3. do 7. februara 2014. godine i obuhvata organizaciju trodnevne studijske posete i seminar koji će se realizovati uz podršku francuskih eksperata iz Poljoprivredne komore Francuske.

Prof. dr Dobrica Milovanović, član Gradskog veća za međunarodnu saradnju, rekao je da francuski grad Siren, sa kojim Kragujevac ima pobratimske veze više od 45 godina, ima dobru volju da promoviše i pomogne svaki oblik saradnje pa otuda i ova poseta i mogućnosti koje ona otvara.

– Projekti iz organske poljoprivrede i poljoprivrede uopšte biće veoma važni u postupku pristupanja Srbije EU i u procesu obavljanja pregovora. Podatak koji se ovih dana pojavljuje je da preko 70% propisa i sve regulative će se sprovoditi na lokalnom nivou nama daje za pravo i obavezu da učestvujemo i podignemo naše kapacitete. Kragujevac ima široku mrežu gradova prijatelje i zahvaljujući saradnji sa gradom Sirenom ali i ostalim partnerima iz Francuske, pogotovo zahvaljujući dobroj volji ambasade Francuske u Beogradu, mi smo u prilici da narednih dana, ovde održimo jedan dobar program i seminar, koji će svakako doprineti da se i u Kragujevcu, u delu organske poljoprivrede promene uslovi u odnosu na pređašnji period – rekao je Milovanović.

Francuski eksperti su prvi put posetili Kragujevac na jednom od sajmova poljoprivrede i upoznali se sa našim potencijalima u oblasti poljoprivrede, rekla je dr Snežana Živanović Katić, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu. Ona je dodala da će se njihov boravak u Kragujevcu, u okviru studijske posete, sastojati od obilaska lokalnih aktera angažovanih na polju organske poljoprivrede (poljoprivredni proizvođači, prerađivači, distributeri i td.) što će omogućiti identifikaciju postojećih tehničkih i ljudskih resursa, kao i preduslova i potencijala za razvoj organske poljoprivrede.

. Rezultati analize stanja na terenu će biti predstavljeni u drugoj fazi projekta koja obuhvata organizaciju seminara u četvrtak 6. februara u Biznis inovacionom centru. U cilju jačanja resursa za podršku razvoju organske poljoprivrede, učesnici seminara će imati priliku da se upoznaju sa ključnim izazovima vezanim za tržište organske poljoprivrede, evropskom regulativom i EU fondovima, sa merama podrške za razvoj organske poljoprivrede koje postoje u Francuskoj, kao i sa primerima dobre prakse za valorizaciju organskih i tipičnih lokalnih proizvoda – rekla je dr Snežana Živanović Katić.

Rezultati ovog projekta će omogućiti jasno definisanje potreba i mogućnosti za razvoj organske poljoprivrede na lokalu i u tom pravcu obezebditi identifikaciju narednih mera podrške. Pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu dr Snežana Živanović Katić rekla je i da na području Kragujevca, za sada, ne postoji nijedan proizvod koji zadovoljava kriterijume organske hrane pre svega jer su sertifikati koji su neophodni da bi proizvod to postao skupi i da su potrebna dugogogodišnja ulaganja. Ipak, verujem, da će se uskoro sa ovog našeg područja pojaviti takvi proizvodi koji će ispunjavati sve uslove koje propisuje organska proizvodnja, zaključila je dr Snežana Živanović Katić.

Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Francuske, grada Sirena i departmana Le-O- de Sen i realizovan je uz tehničku podršku Francuske ambasade u Beogradu.

1 KOMENTAR

  1. ovo je stvarno dirljivo za nasu prirodu,popuniti je sa bogatsvima voca i povrca, punim prirodnim vitaminima i svega sto je prazno po poljima nase siroke sumadije. da ispunimo svaki metar zdravom ishranom, koju ce prvenstveno mi da koristimo a i imacemo za siguran izvoz koji ce da sirimo reklamu majke prirode i bogatiti njenu lepotu gde ce daleko da se cuje, neka vade veliki karton posle nase ishrane i neka kazu kakva im je krvna slika i u kakvom su zdravstvenom stanju….mozemo da budemo uzor celome svetu?SRBI celoga sveta ujedinite se i pomognite svom rodu da opstane u najboljem svetlu,neka nastave da pisu istoriju o nama ali kao junaci ove price i da se trudimo da naredne generacije budu ponosne na hriscane….kruna ceka nekog novog kraljaa, kragujevac ga ima ajde da ga podrzimo sa svojim glasovima koji ce da malo odvoimo narod od lazne politike i da sami razmisljaju za svoju buducnost, to licno treba da se pita svako posebno za sebe i slozno sa ciljem zdrave buducnosti……..kako bih lepo ziveli u masti sumadije samo kada bih se prepustili prirodi

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime