Podrška radu “Lune” iz Italije

0
1830

Italijanska Asocijacija “Trentino za Balkan” finansiraće programske aktivnosti Udruženja osoba sa mentalnim smetnjama “Luna” U Kragujevcu.To je predviđeno ugovorom koji su potpisali direktor asocijacije iz Italije Mauricio Kamin i predsednica UO “Lune” dr Suzana Perović.

Udruženje “Luna“ uz podršku Asocijacije Trentino za Balkan i grada Kragujevca počelo je sa radom pre godinu dana i za to vreme okupilo oko stotinak članova i prema rečima dr Suzane Perović, predstavlja jedno od najvećih u ovoj mreži udruženja. Članovi udruženja su osobe sa mentalnim smetnjama, članovi njihovih porodica sa kojima rade tri medicinska tima. U prostorijama udruženja određenog dana u nedelji okupljaju se i žene obolele od karcinoma dojke.

U okviru saradnje sa Asocijacijom prošle godine zdravstveni tim Udruženja sa pacijentima boravio je u Italiji i za to vreme lekari su prošli kompletnu edukaciju koja se tiče osnivanja centra za mentalno zdravlje a korisnici su mogli da vide kako funkcionišu italijanski centri.

“Za godinu dana rada napravili smo brojne aktivnosti, a ugovor koji smo danas potpisali omogućiće nam da te aktivnosti proširimo. Pre svega, u planu je da rad usmerimo na širu društvenu zajednicu, na rad sa školama i destigmatizaciji. Do sada je postignut osnovni cilj a to je da članovi udruženja, “Lunu“ doživljavaju kao svoj prostor i da se osećaju kao kod kuće. U okviru nastavka saradnje predviđeno je da razvijemo socijalno preduzeće što je novina i što je deo ekonomske podrške koju nam pruža Asocijacija”, rekla je dr Perović.

O dosadašnjoj saradnji, oceni realizovanih kampanja udruženja “Luna“ protiv stigmatizacije i o budućim planovima saradnje, govorio je Mauricio Kamin, direktor Asocijacije Trentino za Balkan.

“Veoma smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom ne samo sa udruženjem “Luna“ već i sa civilnim sektorom u Srbiji koji se bavi mentalnim zdravljem. Očekujem da nastavimo saradnju jer je u planu da “Luna“ preraste u socijalno preduzeće”, objasnio je Kamin.

Ugovor Udruženja “Luna“ i Asocijacije Trentino za Balkan produžen je na dve godine, do početka 2019. godine i odnosi se na prenos znanja ali podrazumeva i finansijsku podršku u visini od oko pet hiljada evra namenjenih za osnivanje socijalnog preduzeća i tri hiljade evra za troškove Udruženja.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime