Podrška radnicima “FIAT plastika” od Jugoslava Ristića, ali i sindikata “Nezavisnost” u FCA

1
1696

Sindikati u Kragujevcu pordržali su štrajk zaposlenih u “FIAT plastiku”. Predsedenik SSS Kragujevca Jugoslav Ristić ocenio je da su radnici s pravom nezadovoljni i da zaslužuju cele Srbije. U Sindikatu “Nezavisnost” fabrike “FIAT Krajsler automobili” Srbije ocenjuju bi da menadžment “FIAT plastika” trebalo da isplati radnicima ono što traže, kako ne bi rizikovao zaustavljanje proizvodnje automobila.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić ocenio je danas da je štrajk u “FIAT plastiku”, četvrti za poslednje četiri godine, putokaz za mnoge kako se bori i ne pristaje na robovski položaj.

On je naveo da su radnici kažnjeni, zbog toga što su odbili da potpišu Kolektivni ugovor.

“Preterali su u FIAT plastiku! Kaznili su oko 90 zaposlenih zato što nisu hteli da potpišu Kolektivni ugovor, kakav želi neki, natprosečno plaćeni, menadžer. Pomislili da ljude u Srbiji mogu da ponižavaju do beskraja”, rekao je Ristić za „Radnički diktat“.

Kako kaže, zaposlenima u tom kragujevačkom preduzeću uskraćen je bonus, prepolovljen regres i topli obrok i umanjena primanja za vreme plaćenog odsustva.

“Krenuli su radnici FIAT plastika, zaslužuju podršku cele Srbije. Oni se bore za sve radnike u Srbiji, šalju poruku da Srbija nije zemlja poslušnika”, ocenio je Ristić.

Sindikat „Nezavisnost“ FIAT Krajsler automobila Srbija (FCA) pozvao je danas rukovodstvo te kompanije da ispuni zahteve radnika iz sestrinske fabrike Fijat plastik i da „ne sputava“ proizvodnju zbog svoje „loše procene“.

Sekretar „Nezavisnosti“ u FCA Igor Anđić je rekao agenciji Beta da menadžment radnicima fabrike “FIAT plastik” treba da isplati ono što traže, kako ne bi rizikovao zaustavljanje proizvodnje automobila i ugrozio zarade oko 2.000 radnika u FCA u Kragujevcu.

„Svaki neradni dan fabrike automobila znači automatski manju platu, koja je ionako umanjena zbog malog broja radnih dana u ovoj godini i Kolektivnog ugovora, donetog na štetu naših radnika“, kazao je Anđić.

U sindikatu „Nezavisnost“ navode da radnici ne žele da iz svog džepa plaćaju „zastoj za koji je kriv menadžment“.

Anđić je rekao da menadžment pravi, kao i 2017. godine kada je bio veliki štrajk u FCA, „pogrešnu procenu“ i zbog „par hiljada dinara“ nanosi štetu i radnicima i fabrici.

Prema njegovim rečima, sindikat „Nezavisnost“ u FCA podržava radnike iz “FIAT plastika”.

1 KOMENTAR

  1. Bravo za Jugoslava Ristica! Bio je veliki lider Oruzara. Nastavio je da bude castan i kada je otisao iz tog sindikata.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime