Podrška ekonomskom osnaživanju žena

0
776

Projekat pod nazivom „Ponovo snažna i važna“ čiji je cilj ekonomsko osnaživanje nezaposlenih žena, predstavljen je danas na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave.

Reč je o projektu koji realizuje udruženje „Laris“ iz Čačka u partnerstvu sa udruženjima „Putokaz“ iz Kragujevca i udruženjem žena „Evgenija“ iz Ježevice, a finansijski je podržan od Agencije za rodnu ravnopravnost Ujedinjenih nacija.

“Naš cilj je poboljšanje ekonomskog položaja žena na tržištu rada, bilo da su one iz ruralnih ili gradskih sredina, unapređenje njihovih znanja i veština, ekonomsko osnaživanje kako bi mogle da pokrenu sopstveni posao i prevaziđu trenutnu krizu. Podaci govore da čak 76 odsto zaposlenih u sektoru usluga čine žene i to govori da su one bile najugroženije kada je izbila pandemija”, kazala je Snežana Milisavljević iz Udruženja „Putokaz“ iz Kragujevca.

Statistike govore da su žene za iste poslove plaćene manje nego muškarci, da ima duplo više muškaraca na rukovodećim mestima u odnosu na broj žena, da gotovo 300.000 žena u Srbiji nije ostvarilo pravo na penziju i da je još uvek veoma mali procenat žena koje su vlasnice imovine. Na selima samo 17,3 odsto žena su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava.

“Mi smo se opredelili da podržimo žene da se osamostale, osnaže i postanu samostalne preduzetnice. Projekat ima tri segmenta aktivnosti. Jedan segment čine edukativne radionice na temu šta je to preduzetništvo, kako da postanu preduzetnice, da ih osnažimo i motivišemo da uđu u preduzetnički sektor. Druga aktivnost je individualno savetovanje sa ženama koja će raditi sertifikovani savetnici za procenu kompetencija, kroz koja će žene u individualnom radu sa savetnikom imati priliku da procene svoje lične kompetencije i u skladu sa tim da se opredele čime bi želele da se bave. Treći segment aktivnosti je izrada sajta za onlajn prodaju”, kaže Ljiljana Petrović iz udruženja „Laris“ iz Čačka.

Kroz projekat će biti podržana nabavka materijala i opreme za početak posla.

Nakon konferencije za novinare, održan je okrugli sto na temu „Ekonomsko osnaživanje nezaposlenih žena, problemi i perspektive“ sa akcentom na žene starije od 45 godina. Cilj je uspostavljanje dijaloga i saradnje između lokalnih aktera uoblasti zapošljavanja.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime