Počinje uređenje jezera na Bubnju

5
2734

Radovi na uređenju i opremanju Jezera Bubanj u Kragujevcu, počinju za 15-ak dana, rekao je Zoran Rajović, pomoćnik gradonačelnika za nadzor nad investicijama u vanprivrednim delatnostima na prezentaciji na kojoj je predstavnicima ekoloških udruženja, udruženja ribolovaca i rekreativcima predstavljen projekat “Uređenje i opremanje Jezera Bubanj sa sprovođenjem mera sanacije i revitalizacije jezerskog ekosistema”.

Cilj projekta sa kojim je grad Kragujevac konkurisao kod resornog Ministarstva je, pored ostalog, unapređenje uslova za rekreaciju i bavljenje sportom, ali i unapređenje uslova za razvoj turizma.

“U samom centru grada dobićemo prelepo izletište. Vrednost projekta koji će se raditi fazno je 1.350.000 evra. Izvori finansiranja su različiti, deo sredstava je obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije, deo Ministarstvo kulture, a očekujemo da ćemo za razmuljavanje jezera koje predstavlja značajan deo projekta, sredstva obezbediti i iz fonda međudržavnog sporazuma između Mađarske i Srbije”, ističe Rajović.

U prvoj fazi realizacije, koja počinje za 15 dana, biće postavljene pešačke i biciklističke staze, kao i trim staze od malča i rasveta, a u drugoj fazi od septembra izvodiće se radovi na rekonstrukciji Bubanjske česme, postavljanju igrališta za decu, igrališta za rekreaciju odraslih i starih lica.

Imajući u vidu da je projekat dosta obiman i podrazumeva izgradnju sportskih terena i objekata, mobilijara za decu, Rajović očekuje da će kompletan projekat na uređenju i opremanju jezera na Bubnju biti završen sledeće godine.

Površina vodenog ogledala jezera na Bubnju je preko tri, a parka blizu deset hektara i predstavlja dragoceno prirodno dobro bogato ribom i stanište za razne vrste ptica, koje je do sada zbog manjka sadržaja privlačilo uglavno ribolovce i stanovnike obližnjih naselja.

“U svim dugogodišnjim planskim dokumentima i urbanističkim praćenjima, Jezero Bubanj označeno je kao zelena oaza koja ima ekološku, urbanu, predeonu i prirodnu dragocenost. Kragujevcu nedostaju vodene površine, a one su neophodne za ublažavanje svih klimatskih ekstrema. Zbog toga je važno da se jezero na Bubnju kao ekološki dragulj i deo urbanog tkiva očuva kroz mere revitalizacije akvatičnog ekosistema i elemenata priobaljne vegetacije, koje su takođe predviđene ovim projektom”, rekla je na prezentaciji Evica Rajić, ekolog urbanista.

Prilikom izrade projekta na kome se radilo godinama konsultovani su stručnjaci svih relevantnih institucija, Zavoda za zaštitu prirode, kulture, Prirodno matematičkog fakulteta, Instituta za javno zdravlje, tako da će prema rečima Evice Rajić projekat uređenja i revitalizacije, Jezeru Bubanj dati izgled kakav smo želeli.

5 KOMENTARI

  1. Jel JP Urbanizam izbrojao sve postojeće patke i da li se radi proračun rasterivanja pataka od buke i gasova sa autobuske stanice koju jP Urbanizam crta pored jezera Bubanj !!!

  2. Jel ta Evica Rajić radi u JP Urbanizam ili je u pitanju tezga za njen privatni biro i jel autobusku stanicu pored jezera podržavaju ekološka udruženja?

  3. …i treba skloniti ono ruglo od započetog hotela pored puta ka hali “Jezero”. Stoji nedovršeno već godinama ko Skadar na Bojani i svako ko prođe tuda misli da smo ko Bejrut.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime