Počinje polaganje male mature

0
463

Počinje polaganje male mature u osnovnim školama u Srbiji. Đaci će danas rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u utorak sledi polaganje testa iz matematike, a u sredu kombinovanog.

Sva tri dana testovi će se polagati od 9 do 11 časova. Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete kaže da će završni ispiti za osnovce biti test i za škole i za đake, a da oni nisu prepreka, već potvrda znanja koje su đaci stekli.

Ona je podsetila đake da ne zaborave da svaki odgovor potvrde hemijskom, jer odgovori pisani običnom olovkom neće biti priznati.

Govoreći za RTS, Nedeljković je rekla da testovi imaju tri funkcije – dokaz da je đak završio školu, proveru same škole i nastavnika i najvažniju, selekcionu, na osnovu koje će đaci steći uslov da se upišu u izabranu srednju školu. Navodi da će đake dočekati razredne starešine koji će ih uvesti u prostoriju za polaganje, proveriti da li imaju đačke knjižice i potreban pribor, a nakon toga njih će napustiti prostoriju i njih će zameniti dežurni nastavnik.

“Bitno je da stignu svi na vreme, da prostorije za polaganje budu provetrene, da deca dobiju vodu, da ih dočekaju razredne starešine i provere da li sva deca imaju đačke knjižice, potreban pribor. Zatim starešine napuštaju prostorije i dolaze dežurni nastavnici koji su deci nepoznati”, objašnjava Nedeljković. Dodaje da dežurnim nastavnicima nije dozvoljeno da pomažu deci u rešavanju testova.

“Dežurni nastavnici treba da obilaze decu tokom rešavanja testova a ne da sede. Pažnja treba da im bude usmerena na svako dete. Nikako nije dozvoljeno da odrasli pomažu deci time što će im reći odgovor”, objašnjava Nedeljković.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime