Počeo rad na novoj predstavi u Teatru

0
966

knjaževsko srpski teatar 1Knjaževsko-srpski Teatar počeo je rad na novoj predstavi pod nazivom „Hladnjača za sladoled” po tekstu Ružice Vasić koji je pobedio na konkursu „Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja” Knjaževsko-srpskog teatra. Reditelj predstave je Primož Bebler.

Premijera je predviđena za Dan pozorišta – Sretenje 15. februara 2013. godine.
U predstavi igraju glumci kragujevačkog pozorišta: Mirko Babić, Miodrag Pejković, Miloš Krstović, Nikola Milojević, Katarina Mitrović, Sanja Matejić, Aleksandar Milojević i Nenad Vulević.
Umetničku ekipu saradnika predstave sačinjavaju Milivoje Štulović (scenografija), Dragoslav Tanasković (muzika) i kostimograf Jelena Janjatović.

V. D. direktora Teatra, Vojo Lučić,  istakao je da će najverovatnije na samoj premijeri, predstavu pogledati i selektor Sterijinog pozorja jer je kragujevačko pozorište konkurisalo sa njim za ovogodišnju, 58, Sterijinu smotru u Novom Sadu.  Takođe, Lučić je najavio i dolazak selektora Susreta „Joakim Vujić” koji će pogledati dve predstave Teatra koje su u konkurenciji za ovu manifestaciju:
Biće ovo, izgleda, godina u kojoj će nam pristizati puno dobrih vesti sa festivala sa raznih strana. Za reditelja Beblera, najčešće je hendikep, kada se radi „nešto naručeno” ili „po zadatku.

Reditelj Bebler smatra da sa tekstom Ružice Vasić nije tako:

Ona je svoj tekst, očigledno dugo nosila u sebi, možda i čitavu deceniju i iskreno proživela ovu tragediju njene generacije. Zbog toga su u tekstu, a i predstavi, uvek prisutne humke u Šumaricama i Veliki školski čas i čitavo delo odiše nekom atmosferom „parastosa.
Za glumca Mirka Babića i posle ovoliko godina ugranje u ovako koncipiranom komadu predstavlj pravi izazov, dok je njegov mlađi kolega Miloš Krstović veom inspirativno štu u „Hladnjači” glumci igraju likove koji imaju baš godina koliko su i oni imali u vreme kada se radnja teksta događa u periodu od 1993. do 2000. godine i današnjih dana.

Glumac Miodrag Pejković kratko je izneo mišljenje o tekstu:

Jezivo, tačno, dobro napisan tekst.

Reditelj Bebler ispričao novinarim da je komad, zbog autentičnog ambijenta, putem kolportera kojeg igra Aleksandar Miojević Lija dobio originalnu „lokalnu” boju i atmosferu tog veremena u Kragujevcu jer su u njemu korišćeni pravi naslovi iz lokalnih novina i časopisa „Svetlost”, „Nezavisna Svetlost” i „Kragujevačke”.

Biografija Primoža Beblera
Reditelj Primož Bebler rođen je u Njujorku 1951. godine. Školovao se u  Parizu, Indoneziji i Beogradu. Režiju je upisao 1970. godine na klasi Vjekoslava Afrića. Kao student radio je na kultnim scenama u „Krsmancu” i „Dadovu”. Po diplomiranju, tri godine je radio kao reditelj i umetnički direktor u Kruševačkom pozorištu. Bio je direktor drame na srpskom jeziku u pozorištu u Subotici a kasnije i direktor te kuće. Od 1984. do 1992. godine je direktor pozorišta „Duško Radović”.
Radio je i na Radio Ljubljani, pozorištu u Kranju i bio umetnički direktor celjskog gledališta četiri godine. Na čelu pozorišta u Novoj Gorici dolazi 1998. godine i ostaje punih 12 godina.
Prelazi u Trst, i dve godine je direktora tamošnjeg slovenačkog gledališča koje je naša publika imala prilike da vidi na prošlogodišnjem JoakimInterFestu sa predstavom „Zlatni zmaj”.
Režirao sam u Skoplju, Sarajevu i Šapcu. Bio je član žirija 7. JoakimInterFesta. Ovo mu je prva autorska saradnja sa kragujevačkim Teatrom.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime