Počele pripreme za prelazak “Energetike” sa uglja na gas

0
1501

“Energetika” Kragujevac, pored Bora i Kruševca, je među tri velika postrojenja zaproizvodnju toplotne enrgije u Srbiji koja još uvek koristi ugalj kao glavno gorivo. Za prelazak “Energetike” sa uglja na gas, odnosno nabavku novih kotlova, Ministarstvo zaštite životne sredine predvidelo je značajna sredstva.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu grada Kragujevca, na taj način građani Kragujevca dobiće kvalitetnije grejanje, što će istovremeno značajno unaprediti kvalitet vazduha. To je svakako najveća korist ovog velikog projekta na čiju se realizaciju dugo čekalo.

Prvi korak koji grad Kragujevac vodi u veliku promenu bio je sastanak koji je danas organizovan između predstavnika resornog ministarstva, Evropske banke za obnovu i razvoj, Energetike, grada Kragujevca i konsultanata.

Pored gradonačelnika Nikole Dašića, sastanku su prisutvovali Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za komunalne delatnosti i Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Republike Srbije. Ispred Ministarstva zaštite životne sredine sastanku je prisustvovala državna sekretarka Jelena Tanasković.

Prvi sastanak bio je prilika da se razgovara o planu aktivnosti i definisanju obaveza u realizaciji tog velikog projekta čime će konačno biti rešen problem aerozagađenja u gradu koji datira još od 1975. godine od kada se prate ovi parmateri. Prisustvo čađi, ugljen – dioksida i ostalih štetnih supstanci često je bilo veće od dozvoljenog maksimuma.

Sada su se konačno stekli uslovi da se ovaj veliki posao sprovede i okonča. Šest postojećih kotlova umesto uglja, koristiće gas i u toku grejne sezone za 70 posto biće smanjeno aerozagađenje, kao i problem odlaganja pepela.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime