Pletikosiću izmakla medalja u finalu Svetskog kupa

0
1498

stevan pletikosic

Iskusnom srpskom strelcu Stevanu Pletikosiću zamalo je izmakla medalja na finalnom takmičenju Svetskog kupa, koje se održava u Bolonji.

Strelac „Čika Mate“ je u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava (60 metaka) zauzeo četvrto mesto.

U finale je ušao kao osmi u kvalifikacijama, ali sa velikom prednošću nad devetoplasiranim. Nije bilo neizvesne završnice. I pre poslednjih hitaca osnovnog dela bilo je jasno da će naš strelac nastaviti borbu za medalje. Na kraju je imao skoro dva kruga više (1,8) od devetoplasiranog Petra Gorše. U kvalifikacijama su odskočili samo Norvežanin Grimel i Amerikanci Mekfejl i Emons. Razlika između četvrtoplasiranog Hrvata Durkovića i našeg Pletikosića na osmom mestu bila je nepun krug (0,9).

Srpski veteran je odlično počeo u finalu. Od početka se umešao u borbu za odličje, nalazio se jedno vreme i na drugoj poziciji. Međutim, nekoliko malo slabijih hitaca i vrlo dobra ostvarenja rivala su ga sredinom finala „spustila“ na četvrto mesto, na kome je ostao i posle 16. serije, kada ispada četvrtoplasirani.

– Kvalifikacioni deo takmičenja je bio interesantan, svi smo više-manje oscilirali, jer su vremenski uslovi bili vrlo loši. Trebalo je da se izborimo i sa jakim vetrom. Od 60 hitaca imao sam samo četiri „devetke“, ali nisam pogodio mnogo „jakih desetki“ – 10,8 ili 10,9. Međutim, s obzirom na vremenske uslove nisam nezadovoljan rezultatom osnovnog dela. Generalno gledano zbog vetra nije bilo mnogo visokih rezultata – ocenjuje srpski reprezentativac.

U finalu je malo nedostajalo da Pletikosić napravi bar korak više.

– I u finalu mi je nedostajalo „jakih desetki“. Vreme nam je takođe otežavalo posao, važan faktor bila je i sreća. Sve u svemu, učinkom u ovogodišnjem Svetskom kupu mogu da budem sasvim zadovoljan. Učestvovao sam na tri turnira, ušao u sva tri finala, na Svetkom kupu u Rio de Žaneiru sam osvojio bronzu i do kraja sam se borio za medalju na finalnom takmičenju – zaključuje iskusni strelac kragujevačkog „Čika Mate“, koji se osmi put u karijeri plasirao na završno takmičenje Svetskog kupa. Najveći uspeo ostvario je 1991. kada je osvojio veliki Kristalni globuus za trijumf, upravo u gađanju MK puškom iz ležećeg stava.

Zlato je osvojio Amerikanac Majkl Mekfejl, s kojim je Pletikosić jedno vreme vodio borbu za treće mesto. Mekfejl je tako odbranio Kristalni globus za trijumf u ovoj disciplini na finalu Svetskog kupa 2015.

Na finalnom takmičenju Svetskog kupa učestvuje još petoro naših reprezentativaca. U subotu će se takmičiti: Andrea Arsović (vazdušna puška), Zorana Arunović, Bobana Veličković i Damir Mikec (svi vazdušni pištolj), a u nedelju Milenko Sebić (MK puška trostav).

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime