Pletikosiću bronza u Riju

0
1686

Strelac „Čika Mate“, Stevan Pletikosić, okitio se bronzanom medaljom u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava, na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru.

Time je stigao do svoje desete medalje u Svetskim kupovima, prve posle sedam godina.

Pletikosić, koji je u četvrtak u eliminacijama imao četvrti rezultat, već u kvalifikacijama najavio je da je spreman za visoke domete. Kao prvi ušao je u finale pogodivši 628 krugova,  minimalni jedan deseti deo manje od vlastitog državnog rekorda postignutog prošle godine. Milenko Sebić je zauzeo 21, a Milutin Stefanović 53. mesto.

Finale je bilo prava drama. Naš strelac nije sjajno počeo, dozvolio je rivalima da malo odmaknu, a posle je boreći se za opstanak u finalu stigao do bronze. Tri puta se spasao eliminacije. Nije mu zadrhtala ruka u prelomnim momentima.

Pred 12. metak, kada ispada šestoplasirani, Pletikosić se nalazio na šestom mestu, ali onda je sa dobrim vrlo hicem 10,5 preuzeo petu poziciju od Amerikanca Metjua Emonsa. Srpski reprezentativac je u  trenutku preseka imao samo minimalan 0,1 krug više od Emonsa!

Nastavila se potom dramatična borba. Posle naredne dve serije, kada finale završava petoplasirani, Pletikosić je preuzeo četvrto mesto od Rusa Kirila Grigorijana, pa i njega izbacio iz trke za odličja.

Nije iskusni Kragujevčanin stao. Nizao je dobre serije, 15. i 16. hicem iskoristio je kikseve Italijana Nikola Kamprijanija i prestigao ga na trećoj poziciji.

U igri za medalje ostali su, uz našeg strelca, pobednik Evropskih igara u Bakuu Nemac Henri Junghajnel, koji je već imao lepu prednost i čvrsto držao prvo mesto, i vrlo iskusni Australijanac Voren Potent, svetski prvak.

Nastavio je Pletikosić da topi zaostatak za rivalima i uoči 18. serije, u kojoj se odlučuje koja dva strelca ostaju u borbi za zlato, bio je izjednačen sa Potentom na drugoj poziciji. Veteran srpskog streljaštva (44 godine) je 18. hicem „ubio“ 9,8 krugova, a Australijanac 10,5 , pa je Pletikosiću ostala bronzana medalja.

Zlato je sa 1,2 kruga slabijim rezultatom od vlastitog svetskog rekorda finala osvojio Junhgajnel.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime