Peti „ESTAM World Music Festival“ od 12. do 14. avgusta u Velikom parku

0
236

Peti međunarodni ESTAM World Music Festival biće održan od 12. do 14. avgusta, u Velikom parku u Kragujevcu, u organizaciji Studentskog kulturnog centra.

Koncerti počinju u 20 časova, a svi programi su besplatni za posetioce.

Pred publikom će sa naći izvođači sa Kube, iz Holandije, Gvineje, Mađarske, Severne Makedonije i Srbije.

BOI AKIH (HOLANDIJA) jednostavno prepliće moderni džez i improvizovanu muziku sa tradicionalnom muzikom celog sveta, stvarajući jedinstven zvuk koji je nekonvencionalan, a opet potpuno prepoznatljiv i dostupan. Akustični zvuci i elektronski zvučni pejzaži stapaju se sa svestranim, toplim glasom Monike Akihari koja peva i na engleskom i na harukuu, zaboravljenom jeziku ostrva njenog oca (Moluka/Indonezija/Melanezija).

SKI TRIO (MAKEDONIJA) je projekat ESTAM World Music Festivala pod umetničkim rukovodstvom kompozitora, aranžera, kontrabasiste i neverovatnog, ali skromnog čoveka Olivera Josifovskog i umetničkog direktora ESTAM-a Vladimira Đorđevića. Birajući neke od najboljih muzičara Severne Makedonije sa međunarodnim karijerama, oni prave ovu super-grupu kako bi prikazali ukuse i iskustva koje svaki od muzičara donosi iz celog sveta baš na vreme za ovogodišnji ESTAM. Čvrsto utemeljen na balkanskoj tradiciji, SKI Trio donosi svet na Balkan i Balkan u svet.

ANA KARLA MAZA (KUBA) je čelistkinja, pevačica i kompozitorka. Objavila je singl A Tomar Cafe, na svom novom albumu Bahia, koji je izašao 25. februara, za muzičku izdavačku kuću Persona Editorial Records. Sa 5 godina, Ana je počela da svira klavir, violončelo sa 8 i pojavila se na takmičenju u Havani kada je imala 10 godina. Sa 13 je učestvovala na albumu sa projektom Carlos Maza en Familia, a sa 14 je svirala na albumu Quererte. Preselila se u Pariz 2012. da bi studirala na Konzervatorijumu i započela solo karijeru, nastupajući širom Evrope, susrevši se sa inspirativnim violončelistom Vinsentom Segalom. Godine 2016. objavila je Solo AcousIc Concert, inspirisana muzičkim tradicijama njenog detinjstva, od brazilske bosa nove do kubanske habanere koristeći širi muzički vokabular, a 2020. je objavila La Flor. Oba albuma sadrže latinske ritmove, pop melodije, džez harmonije i klasične melodije.

TAPAN (SRBIJA) je beogradski produkcijski duo jednog od štićenika kluba 20/44, Nebojše Bogdanovića, i Gorana Simonoskog, producenta koji je stajao iza muzičkih projekata Belgradeyard Sound Sistem, Piece of Shh, a ujedno i autor pozorišne muzike za više predstava u Srbiji i Velikoj Britaniji. Obojica su prisutni na beogradskoj i međunarodnoj muzičkoj sceni još od devedesetih godina, a 2015. godine udružuju svoja raznovrsna muzička iskustva u kolaborativnom kreativnom činu koji su nazvali TAPAN.

Tapan nije obični elektronski projekat, i vešto izbegava jednostavne kategorizacije. Ovaj studijski muzički projekat je evoluirao u puni kvartet, gradeći veze između elektronskog zvuka, džez improvizacije i jedinstvenog pulsa istočnjačkog perkusivnog orijentalizma. Grupu, pored Bogdanovića i Simonoskog, čine i saksofonista Džemal Al Kisvani, i poznati srpski perkusionista Feđa Franklin, ali se obim saradnje sa drugim lokalnim i inostranim instrumentalistima konstantno širi. Do sada su objavili nekoliko albuma i EP izdanja, uglavnom za inostrane izdavače iz SAD, Izraela i Nemačke.

SVETLANA SPAJIĆ (SRBIJA)

Radionica tradicionalnog pevanja

Svetlana Spajić (1971, Loznica) je srpska tradicionalna pevačica, izvođač, pedagog, kulturni aktivista i prevodilac. Pored izvođenja srpske narodne muzike, poznata je i po saradnji sa svetskim umetnicima poput Marine Abramović i Roberta Vilsona. Pevala je u grupama „Paganke“, „Moba“, „Drina“, „New Ritual Group“, „Žegar živi“, Pjevačka družina Svetlane Spajić i drugim.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime