Pavlović: Ima nade da bivši radnici “Zastave” naplate potraživanja

1
2012

Bivši radnici fabrike Zastava automobili nad kojom je u stečajnom postupku 25. oktobra proglašen bankrot nadaju se da bi mogli da naplate nekoliko stotina hiljada dinara na ime izdvajanja za stambeni fond, zajam za fabriku ili fondove solidarnosti.

radisa-pavlovic

Ova potraživanja treba da budu prijavljena Privrednom sudu, najkasnije do 25. novembra kaže član Odbora poverilaca i punomoćnik 237 bivših radnika Zastava automobili, Radiša Pavlović.

On tvrdi da “ima nade” da bivši radnici naplate ova svoja potraživanja iz stečajne mase, iako je ona nekoliko desetina puta manja od dugovanja Zastava automobili.

Pavlović je uveren da će stečajna masa koju sada čini samo 20 odsto vrednosti, morati da bude dopunjena kako bi predstavljala pravo stanje stečajnog dužnika.

U kancelariju punomoćnika bivših radnika fabrike Zastava automobli, Radiše Pavlovića, poslednjih dana dolazi na desetine nekadašnjih radnika te fabrike.

Čuli su da postoji mogućnost da od fabrike koja je nedavno bankrotirala naplate potrazivanja na ime dugogodisnjih izdvajanja za fabriku kroz stambeni fond, zajam za gradnju fabrike Jugo Zastava, fondove solidarnosti ili kupljene deonice ili obveznice.

Među njima je i Zastavin penzioner Slobodan Dunjić koji je fabrici svojevremeno pomogao zajmom od 200 000 dinara.

Član odbor poverilaca u stečajnom postupku nad fabrikom Zastava automobili, Radiša Pavlović objašnjava da potraživanja mogu da prijave bivši radnici ili naslednici umrlih radnika, kao i radnici drugih preduzeća koji su takođe izdvajali novac za Zastavu.

Prijave potraživanja sa dokazima treba da budu dostavljene Privrednom sudu najkasnije do 25. novembra. Pavlović koji je i punomoćnik grupe od 237 bivsih radnika navodi da njegova kancelarija pruža i drugim bivšim radnicima pomoć u prijavljivanju potrazivanja uz njegovo punomoćje i bez dodatnih troškova.

Pavlović objašnjava da je u toku ponošenje popunjenih prijava Privrednom sudu. Primera radi bivši radnik Zastave koji ima staž od 35 godina, potražuje 700 hiljada dinara na ime izdvajanja za stambeni fond, dok mu se potraživanje za zajam za fabriku obračunavaju množenjem tog iznosa sa 1 i po.

Sveukupno ovaj bivši radnik iz stečajne mase fabrike traži 900 hiljada dinara. Prema rečima Pavlovića ima nade da se izvrši naplata, iako je stečajna masa u postupku kako kaže Pavlović predstavljena nerealno i čini svega 20 odsto vrednosti. Tražiće se njena dopuna, tvrdi Pavlović.

Jedan broj bivših radnika Zastava automobili već je podneo prijave potraživanja Privrednom sudu u Kragujevcu, popujavanjem tipskog formulara koji je mogao da se skine sa interneta.

U ovom slučaju je identičan iznos koji se potražuje, 600 hiljada dinara. Radisa Pavlović tvrdi da takav formular bez ikakvih dokaza neće biti koristan u stečajnom postupku.

IZVOR: RTK

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime