Palata pravde će biti završena do 1. maja

0
1513

U toku su završni radovi na Palati pravde. Grad Kragujevac je ispunio svoje obaveze, pa kompanija „Štrabak“ kojoj je povereno izvođenje radova, planira da sve radove završi do 1. maja, šest meseci pre definisanog roka.

Kako je za zvaničan sajt Gradske uprave rekao Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Republike Srbije, grad je završio svoje deo posla, odnosno uredio saobraćajnice, pešačke staze i postavio javnu rasvetu. Vrednost te investicije iznosi 57 miliona dinara.

Milovan Milićević, rukovodilac projekta iz kompanije „Štrabak“ ističe da je u toku završna faza gradnje samog objekta i spoljašnjeg uređenja. Spoljno uređenje, odnosno deo oivičen saobraćajnicama koje je uradio grad sa svojim izvođačem, čine još i parking i ozelenjavanje.

“Ostaje nam još da taj deo koji je preostao završimo u naredna dva meseca i spojimo sa ovim delom koji je uradio grad i da to bude gotovo do 1. maja. Što se tiče samog objekta, planiramo da ga tokom maja predamo investitoru kako bi otpočelo opremanje nameštajem i potrebnom opremom za rad”, kaže Milićević.

Osim Palate pravde gde se radovi privode kraju, u toku je izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti na Dedinom brdu. Na velikom građevinskom kompleksu od oko 10 hektara, planirana je izgradnja devet stambenih lamela sa oko 970 stanova.

“Grad Kragujevac je uradio kompletnu hidrotehničku instalaciju. Što se tiče putne infrastrukture koja prati ovaj projekat, a takođe je u obavezi grada, biće završena do kraja marta. Vrednost radova iznosi oko 540 miliona dinara. Trenutno intenzivno radimo na pripremi dokumentacije zajedno sa resornim Ministarstvom za zaštitu životne sredine za zamenu postojećih kotlova na ugalj i mazut, kotlovima na gas u „Energetici“. Zahvaljujući velikom angažovanju gradonačelnika i njegovog tima, Kragujevac je prvi grad u Srbiji u kome će biti ugašene kotlarnice na mazut i ugalj, što će značajno smanjiti zagađenje vazduha”, rekao je Milošević.

U prethodnom periodu, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, potpisalo je komercijalni ugovor sa kineskom kompanijom „CRBS“, na osnovu programa „Srbija 2020-2025“. Tim programom su definisana dva kapitalna projekta za grad Kragujevac, a to je zamena postojeće kanalizacione mreže i izgradnja nove mreže u delovima grada koji je nemaju, kao i instalacija novih sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu i Stragarima. Drugi projekat koji se tiče komercijalnog ugovora sa kineskom kompanijom je formiranje nove regionalne deponije.

Prema rečima Miloševića, još jedan značajni kapitalni projekat je izgradnja železničke pruge na potezu Sobovica-Cvetojevac, u dužini 11,17 kilometara i izgradnja pruge u duge 1,4 kilometara za testiranje tramvaja koji se proizvode u MIND parku i Simensu za koji je u toku je izrada idejnog projekta.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime