Otvoreni čas: Holokaust u fugi bečkog pisca Pola Selana

0
522

Sutra od 16.45 časova, u Kontakt galeriji SKC-a, učenici trećeg razreda Muzičke škole „Dr Miloje Milojević“ i 7. i 8. razreda O.Š. „Jovan Popović“, realizovaće otvoreni čas sa namerom održavanja sećanja na Holokaust.

Ovaj otvoreni podrazumeva integrativni pristup temi, a osmišljen je kao sinteza predmeta kontrakpunkt, srpski jezik i književnost i nemački jezik. Primenom IКT metoda (informaciono-komunikacionih tehnologija) u savremenoj nastavi učenicima se približava tema Holokausta kao sistematskog genocida nad različitim grupama ljudi tokom drugog svetskog rata kao i bečki pisac Pol Selan koji je, inspirisan ovom temom, stvorio strašnu i prelepu pesmu „Fuga smrti” koja opisuje neljudske i surove okolnosti i patnje.

Cilj je osnaživanje i edukacija mladih u borbi protiv antisemitizma, netolerancije svakog vida, agresije i predrasuda.

Međupredmetne kompetencije koje ovakav pristup ispunjava tiču se: veština za život u demokratskom društvu (sećanje na Holokaust) estetska (tumačenje i analiza umetničkog dela), veština komunikacije (javno izlaganje), veština saradnje (timski rad), veština za celoživotno učenje (metakognicija).

Posebnost ovog javnog časa čini predstavljanje teme Holokausta iz više uglova- književnost – tumačenje književnog dela sa razumevanjem njegovih žanrovskih karakteristika, tumačenje muzičkog dela – muzički oblik fuge i književnoistorijski kontekst – ratna književnost, nemački jezik – predstavljanje biografije autora i čitanje „Fuge Smrti” u originalu, na nemačkom jeziku.

Izlaganje učenika biće praćeno muzičkim nastupom studenata FILUM-a kao i multimedijanim prezentacijama i web alatima za proveru i utvrđivanje usvojenog gradiva koji se realizuje u vidu kviz pitanja na koja učenici odgovaraju putem pametnih telefona.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime