Otvoren šalter eUprave

0
1413

U Kragujevcu je otvoren prvi od 143 šaltera za podršku građanima u otvaranju naloga na portalu eUprava, čime se otključava mogućnost da bilo kad i bilo gde, preko mobilnog telefona i računara građani iskoriste jednu od 500 eUsluga.

Otvaranju šaltera, pored gradonačelnika Nikole Dašića, prisustvovali su Violeta Jovanović izvršna direktorka NALED–a i Mihailo Jovanović direktor kancelarije za IT i eUpravu.

Uz ličnu kartu na šalteru 11/12 u holu Gradske uprave građani će dobiti korisničko ime i lozinku, kao i instalaciju aplikacije na mobilnom telefonu. Službenici će im objasniti osnovne funkcionalnosti i način rada portala.

“Šalter u Kragujevcu jedan je od 143 koliko će biti otvoreno širom Srbije. Ovde lansiramo jednu novu generaciju digitalnih usluga za građane, ali i privredu. Otvaranjem naloga na portalu eUprave preko svog eSandučeta moći će da primaju važna pismena od države, da komuniciraju sa državom i bez čekanja u redovima na šalterima završavaju važne procedure”, rekla je Violeta Jovanović izvršna direktorka NALED–a.

Program se inače sprovodi u okviru projekta za unapređenje elektronske dostave koji se radi pod vođstvom Kancelarije za IT, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Ova usluga potvrđuje i našu lidersku poziciju među najrazvijenijim digitalnim ekonomijama Evrope, poput Estonije. Za nas u NALED–u je ova usluga posebno važna zato što se već godinama bavimo razvojem elektronske uprave. Prema našim analizama administrativno opterećenje privrede nas košta oko 1,4 milijarde evra godišnje”, kazala je Jovanović.

Nalog na portalu eUprave ima više od milion građana Srbije. Novost je što će svi koji imaju nalog moći da pristupaju i drugim državnim portalima kao što je eZdravlje ili lokalna poreska administracija.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime