Otvoren 12. Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma

0
471

U organizaciji Šumadije sajma i Gradske turističke organizacije Kragujevca pod pokroviteljstvom grada otvoren je 12. Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma. Sajam će biti otvoren do subote 27. novembra.

“Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu predstavlja turističke, kulturne i gastronomske ponude Šumadije i Pomoravlja ali i cele Srbije i daje veliki doprinos ne samo razvoju turizma Kragujevca već cele države”, rekla je na otvaranju pomoćnica ministarke za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Jelena Milenković-Orlić.

Kako je istakla, sve to doprinosi pozicioniranju srpskog turizma, ne samo samo u regionalnim već u evropskim i svetskim okvirima.

“Kragujevac je grad u središtu Šumadije, na raskrsnici puteva i pre svega grad dobrih domaćina zato je važno što se u toj meri bavi promocijom gastronomskih ponuda, naše trpeze koja treba da postane brend  jer će pomoći da Srbiju promovišemo i kao gastronomsku destinaciju. Srpski turizam je dobio priliku da se i u okviru globalne krize repozicionira i postane kvalitetan proizvod u regionu, Evropi i na svetskom tržištu a tu šansu moramo da iskoristimo jer Srbija ima toliko toga da ponudi”, poručila je  Jelena Milenković-Orlić.

Kako je rekla gradks većnica zadužena za lokalnu samoupravu Sanja Tucaković, turizam je zajedno sa ugostiteljstvom oblast koja je najviše pogođena pandemijom.

“Država i grad Kragujevac brojnim merama učinili su da olakšaju situaciju u ovim oblastima a imunizacijom, otpočela su i putovanja koja smo toliko željno iščekivali. U narednom periodu nastavićemo sa aktivnostima na promociji turizma i nadam se da ćemo zajedno, kao dobar tim učiniti da Kragujevac zauzme još značajnije mesto na turističkoj mapi Srbije, regiona pa i šire. Iako je period epidemije i krize doneo brojne probleme istovremeno otvorio je nova vrata što nas je  podsetilo na lepote naših sela, planina, jezera i reka i zbog toga još više zavolimo našu Srbiju”, istakla je Tucaković.

“Puna hala izlagača danas kao što je i nekada bila, pokazuje da turizam koliko god da je pogođen epidemijom pokazuje da je izdržljiv, da se ne predaje se i da će se oporaviti a to je taj optimizam koji nam je svima potreban”, rekla je direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović.

Dodla je da, na prvom mestu, sajam u Kragujevcu  promoviše seoski turizam koji se u godinama krize pokazao kao turistički proizvod koji se sve više traži a sa kojim zaista možemo da se pohvalimo.

“Razmenom iskustava na edukativnim radionicama, razgovorom sa posetiocima i osluškujući šta njih zanima je ono što će nam pomoći da ga unapredimo, jer turizam jeste praćenje trendova i pružanje pozitivnog doživljaja Srbije svakom domaćem i stranom turisti”, kazala je Labović.

Od 25. do 27. novembra na štandovima u hali Šumadija sajma biće predstavljeni turistički potencijali Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i po prvi put sa Kosova i Metohije. Iz godine u godinu sajam okuplja sve veći broj izlagača nacionalne, regionalne turističke organizacije, turističke agencije koje predstavljaju ponudu za zimu 2021/2022. godine, hotele, banjska lečilišta, seoska domaćinstva i poljopripvredna gazdinstva.

Tokom prvog dana sajma održana je i promocija 2. Šumadijskog festivala rakije koja će se u organizaciji GTO, Šumadija sajma i Asocijacije Šumadijska rakija, održati  11.decembra, brojne promocije manifestacija i destinacija na štandovima, a sutra, drugog dana sajma gradonačelnik Nikola Dašić biće domaćin “Šumadijske čajanke”.

Tokom tri sajamska dana stručni žiri koji čine predstavnici nadležnih republičkih institucija i lokalnih turističkih organizacija izabraće najuspešnije izlagače, a na zatvaranju biće dodeljene nagrade u kategorijama najuspešnija promocija, najuređeniji izlagački prostor, najbolji promo materijal. I ove godine u okviru sajma organizovan je Sajam zimnice proizvođača zdrave hrane i pića.

U okviru kulturno-umetničkiog programa nastupali su studenti FILUM-a, CZNK Abrašević a prikazan je promo film “Kragujevac – naš svet”, u produkciji GTO Kragujevac.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime