Otkrivena spomen-ploča Đuri Jakšiću

0
3818

ef6mbzo4 copy

Srpskom slikaru, pesniku, pripovedaču, dramskom piscu i učitelju, Đuri Jakšiću, juče je, na Vidovdan, u porti manastira Sveti Đorđe na Liparu, gde je službovao kao učitelj 1865. i 1866. godine, otkrivena spomen-ploča.

Time je kažu inicijatori ove ideje, članovi Udruženja pisaca Kragujevca i Zavičajnog udruženja „Komovi“, ispravljena nepravda prema tom svestranom umetniku i rodoljubu čija je bista postavljena 1936. godine nestala iz porte tog manastira. Đura Jakšić najveći je liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih i najznačajnijih srpskih slikara 19. veka. Napisao je oko 40 pripovedaka, tri drame u stihu – „Stanoje Glavaš“, „Seoba Srbalja“ i „Jelisaveta“, a na brdu Lipar u selu Donja Sabanta nastala je poznata pesma „Na Liparu“.

Spomen-ploču je otkrio prof. dr Milovan Zečević, predsednik „Komova“.

djura jaksic

Đura Jakšić je najveći deo života od 1857. godine proveo u Srbiji. Radio je kao seoski učitelj u Podgorcu, Sumrakovcu, Sabanti, Rači i Požarevcu, a kao gimnazijski učitelj crtanja u Kragujevcu, Beogradu i Jagodini.

– Mi smo neizmerno zahvalni Zavičajnom udruženju „Komovi“ što su na ovaj simbolični način obeležili vreme i mesto službovanja Đure Jakšića u Kragujevcu i Donjoj Sabanti. Kragujevac nije bio Jakšićev zavičaj, došao je iz Vojvodine, ali on je donosio neku novu vrednost, obrazovao je naše mlade ljude. Danas Zavičajno udruženje „Komovi“ radi isto što i Đura Jakšić tada, održavaju tradiciju koja će na simbolički način biti nastavljena ovom spomen pločom – kazao je Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime