Otkriven spomenik Panti Ž. Milanoviću

0
1077

Profesoru matematike i hemije i direktoru Kragujevačke gimnazije u periodu posle Prvog svetskog rata, Panti Ž. Milanoviću podignut je spomenik u njegovom rodnom selu Gornje Jarušice, nedaleko od Kragujevca.

Na inicijativu potomaka profesora Milanovića a uz podršku mesne zajednice Gornje Jarušice, Skupština grada Kragujevca dala je saglasnost da meštani ispred Doma kulture u znak zahvalnosti i ponosa postave spomenik.

Otkrivanju spomenika u ime grada prisustvovao je predsednik Skupštine Miroslav Petrašinović.

“Veliki je dug koji naša zajednica ima prema čoveku koji je ostavio veliki trag ne samo u obrazovanju kao profesor već i kao borac tokom Prvog svetskog rata, rekao je predsednik Petrašinović. Sa srpskom vojskom prešao je albansku golgotu, nosilac je albanske spomenice i odlikovan je Karađorđevom zvezdom. Profesor Milanović je sinonim za prave vrednosti patriotizma i rodoljublja, a čin podizanja spomenika je za zahvalnost i uspomenu na takve ljude”, poručio je Petrašinović.

Miladin Živanović, predsednik Mesne zajednice Gornje Jarušice kaže da su im, nakon dobijanja saglasnosti, podršku i pomoć pružili Prva kragujevačka gimnazija i Istorijski arhiv Šumadije.

“Panta Milanović je rođen u Gornjim Jarušicama kao najstariji od četvorice braće iz porodice. Ovde je završio osnovnu školu, u Kragujevcu Gimnaziju a u Beogradu je studirao. U nekoliko gradova u Srbiji radio je kao profesor a od 1917. godine do kraja Prvog svetskog rata radio je u Francuskoj u Nici gde su se školovali đaci kragujevačke gimnazije. Iako već u godinama, posle rata, radio je kao profesor i direktor gimnazije. Umro je u Kragujevcu, 1926. godine u svojoj 70. godini života”, kazao je Živanović.

Ratko Živanović, jedan od potomaka, kaže da je kao profesor i direktor Kragujevačke gimnazije, Panta Ž. Milanović zbog svog stava i karaktera bio veoma cenjen i uvažavan kao prosvetni, kulturni i javni radnik u Kragujevcu.

“Podizanjem spomenika želimo da ispravimo propust naših dedova, pradedova i očeva i odužimo se čoveku koji je ostavio značajan trag u nacionalnoj i istoriji grada i našeg sela” kazao je Živanović.

Nakon otkrivanja, kraj spomenika vence su položili u ime grada predsednik Skupštine Petrašinović, potomci profesora Milanovića, predstavnici mesne zajednice Gornje Jarušice i Udruženje potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine ”Vojvoda Radomir Putnik”

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime