Osam puta manja šansa da se razbolite ukoliko ste vakcinisani

1
755

Istraživanje kojim je obuhvaćeno 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana od 1. januara do 31. marta, sprovedeno je u Domu zdravlja Kragujevac.

Rezultati pokazuju da je verovatnoća da vakcinisani dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obe doze i 15 puta manja.

„Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu i to jednu dozu, ima četiri puta manje šansu da oboli od kovida, a osobe koje su primile dve doze odnosno revakcinisane su, osam puta je manja verovatnoća da se razbole”, smatra rukovodilac istraživanja u Domu zdravlju u Kragujevcu prof. dr Dejan Baskić.

Velika je razlika u kliničkoj slici između vakcinisanih i nevakcinisanih – ako se razbole, vakcinisani imaju blaže simptome, pokazalo je istraživanje Doma zdravlja Kragujevac.

Među obolelima najmanje je onih koji su dobili „Fajzerovu“ vakcinu, zatim „Astra-Zenekinu“ i rusku.

Vakcinacija je nedavno počela i u studentskim domovima, ali mladi su nepoverljivi.

„Kad pođemo od komunikacijskih poruka sa početka pandemije, oni smatraju da mogu sebi da dopuste luksuz da sačekaju, vrlo su zaintrigirani da prate naučne članke i da razumeju šta je vakcina“, napominje Kristina Car, psiholog.

Kod nekih vakcina potreban je duži period da se stvore antitela, ali svima je jedno zajedničko – sprečavaju teške oblike bolesti,.

1 KOMENTAR

  1. Ne razumem se u procente,mislim da je dobro da se vakcinisemo,ali sam sigurna da i dalje moramo da se cuvamo i postujemo sve mere,maska,distanca,jer je situacija i dalje ozbiljna.Posebno i dalje treba da brinemo o jacanju imuniteta kroz ishranu i pijuci vitamine i suplemente kao sto su sertifikovana ganoderma i nemacki cordyceps.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime