Oružari: Radnici nisu primili celu platu, fabrika sve više u dugovima

5
780

Kako navode u Samostalnom sindikatu, radnicima “Zastava oružja” nije u celosti isplaćena zarada za april, u skladu sa Kolektivnim ugovorom. U tom sindikatu ističu i da već godinama ukazuju na pogubne posledice upravljanja fabrikom i sve veće gubitke.

S druge strane, prema navodima rukovodstva fabrike, nemogućnost isplate zarada u celosti je uzrokovana posledicama pandemije Covid 19 i poremećajem na međunarodnom tržištu, zbog čega u magacinu stoji 20 miliona dolara ugovorene, a neisporučene robe.

“Kako bi se sprečila kriza i mogući socijalni nemiri, Sindikat se nedavno obratio nadležnim državnim institucijama i upoznao ih sa teškim stanjem u fabrici, i mogućim ozbiljnim društvenim problemima zbog socijalnih nemira ukoliko 2.600 radnika fabrike ne prime zarade na vreme”, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata “Zastava oružja”.

Ističe se, pritom, da “oružari” već godinama ukazuju na pogubne posledice upravljanja fabrikom “od strane Nadzornog odbora koji postavlja Vlada Republike Srbije”, te da je samo od 2017. godine napravljen gubitak u poslovanju od “više desetina miliona dolara, dok se istovremeno obaveze fabrike stalno uvećavaju.”

“Nedomaćinsko upravljanje, stalo mešanje predsednika Nadzornog odbora u poslove rukovođenja pod obrazloženjem vršenja nadzora, do sada nezabeležen način kadrovanja, prebacivanje radnika iz proizvodnje, olako puštanje najkvalitetnijeg inženjerskog kadra, promašene investicije iz kredita odobrenog od države, uz stalne pritiske i napade na sindikat i njegovog predsednika, samo su deo uzroka zbog čega se fabrika nalazi u jednoj od najtežih situacija do sada”, tvrde u toj sindikalnoj organizaciji.

Na primedbe sindikata, iz Ministarstva odbrane su, tvrde sindikalci, stizali odgovori da su im navodi “neutemeljeni”, odnosno da je situacija pod kontrolom i da „sindikat ne treba da se meša u poslovanje“.

U takvim okolnostima, konstatuju u rukovodstvu sindikata, kada nadležni neće da uvaže egzaktne činjenice o načinu poslovanja koji fabriku gura u dubiozu, država kao većinski vlasnik “mora da prihvati i odgovornost za stanje u fabrici.”

“Odlaganje rešavanja problema može imati velike posledice, imajući u vidu i značaj koji fabrika ima kao isključivo izvozno orijentisano preduzeće”, poručuje Samostalni sindikat “Zastava oružja”, uz napomenu da je i u izvoznim poslovima “potrebna podrška države”, kako bi se sačuvala tradicionalna inostrana tržišta kragujevačke fabrike oružja, čiji su proizvodi “među najprepoznatljivijim srpskim brendovima na svetu.”

5 KOMENTARI

  1. Samo privatizacija resava problem!!!Malo da se smanji spremanje ruckova I vecere na poslu”citaj rostilj I gulad” I bice sve ok!!!!,I naravno vise rada.

  2. Sve je tacno plata kasni u fabrici je rasulo posla nema sve je otislo na dobos pitanje je sta ce biti sa nama posle izbora ali ugasili smo ga skroz i niko da nam pomogne

  3. Da radis I da strepis za egzistenciju to ima kod nas.Da li ce 100evra resiti sve probleme,uzeti krediti koji ce se vracati a mi cvetamo ekonomski.Da nije tuzno bilo bi smesno.

  4. Šta se žalite imate najjači sindikat (mislim na Samostalni) u zemlji i iste vođe više od deset godina.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime