“Oružari” protiv privatizacije odbrambene industrije

0
568

Sindikalna organizacija “Zastava oružje” osuđuje izjavu generalnog direktora Milojka Brzakovića, koji je iskazao podršku privatizaciji fabrike. Takva izjava potvrđuje sumnju da se fabrika sve više poslovno i finansijski upropašćuje i devastira kako bi se što jeftinije prodala, navode u tom sindikatu.


Saopštenje sindkata prensimo u celosti:

“Direktor koji je na čelo fabrike doveden kao penzioner, bez ikakve odgovornosti, zalaže se za prodaju fabrike koja je od svog osnivanja 1853. godine bila i ostala centar vojne industrije Srbije i koja već blizu dva veka ima važnu i vodeću ulogu u privrednom i socijalnom razvoju Šumadije i države Srbije koju su stvarale generacije kragujevačkih oružara.

Dok su raniji direktori vodili borbu za opstanak fabrike i njen razvoj, aktuelni direktor se zalaže za prodaju naše fabrike koja je bila i ostala simbol industrijskog razvoja Srbije i od koje zavisi sudbina preko 10.000 Kragujevčana.

Direktor podržava privatizaciju iako zna da je privatizacija u Srbiji imala osvetnički i pljačkaški karakter, i da je kao model vodila tajkunskoj privatizaciji, velikoj obespravljenosti i teškoj eksploataciji radnika i jedan je od glavnih faktora produbljivanja socijalne i ekonomske krize i osiromašenja građana Srbije. Takva deindustrijalizacija nije zabeležena ni u jednoj zemlji posle Drugog svetskog rata. Privatizacijom su gašena radna mesta, oprema iz privatizovanih fabrika se prodavala kao staro gvožđe i železara Smederevo je tih godina radila punim kapacitetom.
Da li takvu sudbinu treba da doživi i naša fabrika?

Da li naše radnike treba da izložimo najgrubljim oblicima eksploatacije u vidu divljeg kapitalizma i prvobitne akumulacije, i ostavimo na milost novim gazdama kao što je to u mnogim privatizovanim firmama?
Da li treba da se saglasimo da pod legalitetom i uz saglasnost sa normama prava Republike Srbije ostave nam ojađenu i očerupanu fabriku za koju smo se decenijama borili i gde su naše kolege i živote dali?

Da li treba da postanemo kao Filip Kljajić, Kovačnica, Partizan, Koža, Srbija, Ratko Mitrović, Kazimir Veljković i drugi širom Srbije koje je zapljusnuo tranzicioni talas i gde su nastale i fabrike i radnici u njima?
Ne verujemo onima koji hoće da nas prodaju da će nam doneti dobra. Ironija sudbine je da nam aktuelna politička elita nudi privatizaciju iako zna da su radnici u privatizovanim firmama ostali bez lične i porodične perspektive, bez budućnosti i ljudskog dostojanstva.

Čudno je da je sadašnji stav političke elite da je rešila da bude odgovorna baš prema našoj fabrici i da nama radnicima daje najbolja mesta u brodu koji tone, jer je ista postavila nesposobnog kapetana da upravlja brodom.

Zato moramo da branimo naše nade, nade naših porodica, nade Kragujevčana koji su već skoro 2 veka ulagali sebe i bili uz fabriku i kada je pustošena, i kada je bombardovana, i kada je država pre samo deceniju dizala ruke od nje jer joj fabrika nije trebala.

Našu fabriku sada treba da vuče jaka lokomotiva. Na žalost, oni koji su sada lokomotiva nisu zaslužni da budu ni vagoni, zato imamo kompoziciju zarđalu koja stoji u mestu i gde rđa preti sve da nas prožme.

Sindikat je već decenijama brana urušavanju fabrike od neodgovornih odluka koje su donosili političari i pojedini rukovodioci koji su bili na čelu naše fabrike jer su upropašćavali ono što su radnici fabrike stvarali, i danas je preko potrebno da se borimo protiv toga, za spas i budućnost naše fabrike, i mi ćemo se boriti. Borićemo se do kraja, po svaku cenu. Borićemo se za našim mašinama, ponkovima, u halama, kancelarijama, stražarama, ispred fabričkih kapija, na ulicama, i nikada se nećemo predati i pristati da nas prodaju.

Da bismo dostigli naš cilj moramo da ostanemo ujedinjeni. Mi hoćemo sasvim drugačiji koncept života od onoga kakav nam se nudi. To možemo obezbediti samo očuvanjem naše fabrike, radom u njoj i ostvarivanjem profita koji će biti u funkciji prosperiteta i fabrike i zaposlenih”.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime