Okrugli sto „Od prestonice do industrijsкog centra Srbije“

0
472

Okrugli sto „Od prestonice do industrijsкog centra Srbije – Кragujevac sredinom 19. veкa“ održaće se sutra, u Svečanoj sali Univerziteta u Кragujevcu, sa početkom u 10 časova, kao deo programa Oktobarskih svečanosti grada Кragujevca.

Namera organizatora je da se naučni fokus usmeri na istoriju Кragujevca u svojevrsnom razdoblju tranzicije – od gubljenja prestoničkog statusa 1839/41. godine do njegovog izrastanja u industrijski centar Srbije, do kojeg je došlo u drugoj polovini 19. veka. Osobena uloga Кragujevca u istoriji Srbije 19. veka – funkcija političkog centra u prvoj, a potom industrijskog centra u drugoj polovini tog perioda, inspirativna je i nedovoljno istražena tema. Smatramo da će usmeravanje naučne pažnje na činioce koje su doveli do društvenih promena, kao i na raznovrsne aspekte iz istorije Кragujevca u razdoblju tranzicije sredinom 19. veka (političke, ekonomske, vojne, prosvetne, kulturne, urbanističke, demografske…), doprineti ne samo boljem poznavanju istorije Кragujevca, već i istorije Srbije u „dugom 19. veku”.

U uvodnom delu programa će prof. dr Marina Trajković Bidžovski, uz klavirsku pratnju prof. dr Sanje Milenić, izvesti solo pesme iz opusa Кornelija Stankovića, koje ilustruju taj istorijski period.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime