OEBS: Konfuzno stanje u privatizovanoj Radio televiziji Kragujevac

1
1262

Delegacija medijskog odeljnja OEBS i predsednica Sindikata novinara Ssrbije razgovarali su danas sa zaposlenima u Radio televiziji Kragujevac. Radnici te medijske kuće već dva meseca štrajkuju zbog loše privatizacije i neisplaćivanja zarada.

rtk

Šefica medijskog odeljenja misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković ocenila je da je stanje u privatizovanoj Radio televiziji Kragujevac konfuzno i da problem nisu samo posledice privatizacije, već da je reč i o promenama u rukovodstvu i nerazrešenim pitanaima oko vlasništva zgrade te medijske kuće.

Ipak, nagovestila je da će OEBS pokušati da zajedno sa zaposlenima nađe odgovore. Ona je istakla i da je nejasno zbog čega je grad Kragujevac kupio deo opreme RTK kada ne može da bude vlasnik medija, a sporno je i to što nije raspisao konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja.

“Objašnjenje da grad nema sredstva nažalost nije prihvatljivo, zato što javni interes u medijima jeste nešto što je potrebno zaštititi. Komercijalni medji ne mogu uvek da isprate sve ono što je važno za građane, zato je i uvedena kategorija projektnog finansiranja”, rekla je Janković.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa istakla je da su u toj organizaciji i pre prodaje upozoravali na pogubne posledice privatizacije medija. Ona je najavila da će Sindikat novinara Srbije i dalje insistirati na promenama zakona i povratak na Medijsku strategiju, kojom je, između ostalog, predviđeno formiranje regionalnih javnih servisa.

U sindikatu “Nezavisnost” Radio televizije Kragujevac ističu da ne odustaju od zahteva da se privatizacija poništi, ali i pronađe adekvatno rešenje za zaposlene u toj medijskoj kući. Ipak, uprkos štrajku, zaposleni su odlučili da realizuju direktan prenos sednice Skupštine grada.

Zaposleni u Radio televiziji Kragujevac štrajkuju duže od dva meseca, duguje im se šest zarada, a nisu uplaćivani ni doprinosi. Od Nove godine neće moći ni da overe zdravstvene knjižice.

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime