Održana prva sednica Privrednog saveta grada Kragujevca

0
754

privredni savet

Grad Kragujevac ponovo je formirao Privredni savet koji je danas održao svoju prvu konstitutivnu sednicu. Cilj saveta, koga pored predstavnika lokalne samouprave i relevantnih institucija, čine ugledni i veoma uspešni privrednici, je da se poboljša privredni ambijent i poslovna klima u Kragujevcu.

Zahvalivši se privrednicima što su prihvatili članstvo i uključili se u rad Privrednog saveta, predsednik ovog tela, prof. dr Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika istakao je da je lokalnoj samoupravi koja želi da bude i njihov servis mnogo važno šta misle uspešni privrednici grada.

Prvoj sednici Privrednog saveta prisustvovao je i gradonačelnik Radomir Nikolić.

– Ovakvi sastanci su ključni za budući razvoj grada Kragujevca, jer niko ne može gradsku upravu, koja na neki način određuje smernice za dalji razvoj grada bolje da posavetuje od vas koji ste se dobro razvili u svojim kompanijama – naveo je Nikolić.

Govoreći o ulaganjima gradonačelnik je istakao da grad Kragujevac nema previše slobodne zemlje da ponudi investitorima, ali intenzivno radimo na tome.

– Ne pravimo razliku između domaćih i stranih investitora. Prednost ćemo dati onima koji su spremni odmah da ulažu. Sa potencijalnim investitorima pokušavamo da napravimo dogovor o izgradnji velike industrijske zone koja bi sadržala kompletnu infrastrukturu, a na pragu smo da nađemo investitora koji je spreman da napravi objekte u budućoj zoni koja sad pripada Centru za strna žita, a radi se o 30 hektara zemlje. Intenzivno ćemo raditi na sređivanju 70 hektara zemlje u Korman polju čime bismo zadovoljili sve potrebe grada Kragujevca za industrijskim zonama za duži vremenski period – otkrio je Nikolić.

Imajući u vidu da je u proteklom periodu razgovarao sa kragujevačkim privrednicima koji su imali primedbe na obračun poreza na imovinu, Nikolić je najavio da će na narednom sastanku prezentovati način obračuna poreza, koji su zakonski osnovi i kako se došlo do obračuna za ovu godinu.

– Namera nam je da vas ubuduće upoznajemo sa svim onim što se odnosi na privredu, a što radi gradska uprava i da vas uključujemo aktivno u odlučivanje i savetovanje. Pripremili smo povoljnije poreske stope na imovinu i očekujemo mišljenja o tome kako će se one odraziti na gradski budžet. Ovo je samo jedna sitnica, jer želimo da vama pomognemo da u vreme finansijske krize lakše funkconišete, a u isto vreme da pokažemo koliko smo spremni za saradnju i da nismo okrenuti samo stranim investitorima već da poštujemo i domaće – zaključio je Nikolić.

Inače, Privredni savet grada Kragujevca ima 20 članova koji se biraju na period od četiri godine, sastajaće se najmanje jednom u tri meseca, a na zahtev jedne trećine članova sednice Saveta se mogu održavati i češće.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime