Održana 36. sednica Skupštine grada

0
1223

skupstina grada (2)

Odbornici Skupštine grada Kragujevca sa 42 glasa “za“ usvojili su Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave grada Kragujevca za 2015.godinu. Ova Odluka proističe iz Odluke Vlade Srbije kojom  je propisan maksimalan broj zaposlenih u javnom sektoru u Kragujevcu od 3 485 zaposlenih gde trenutno radi 3 597 ljudi. Ovom Odlukom broj zaposlenih u javnom sektoru u Kragujevcu biće smanjen za 246 zaposlenih, 136 više od propisanog broja,  najkasnije do 24. februara 2016.godine. Govoreći o ovoj Odluci gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da je ona  posledica Zakona i Odluke Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru.

Višak zaposlenih predstavlja teret za građane Kragujevca koji za njihovu platu plaćaju porez i visoku cenu za dažbine. Zbog toga su i nameti privredi veliki jer mora da se ”nahrani” javni sektor u Kragujevcu. Trudili smo se da ne opreterećujemo preduzeća i da se na spisku prekobrojnih nađu samo oni zaposleni koji su se kroz ranije ankete izjasnili za dobrovoljni odlazak”, rekao je Nikolić. Gradonačelnik je dodao i da to nije slučaj sa JKP ”Gradske tržnice”. Umesto da bude profitabilna firma, ima planirane prihode od 183 miliona koji su dovoljni samo za zarade zaposlenih i isplatu obaveza po kreditima. I zbog toga je, rekao je Nikolić u ovom preduzeću iskazan najveći višak – 70 zaposlenih.

Gradonačelnik Kragujevca je naglasio da je ova Odluka doneta zahvaljujući radu prethodne vlasti. ”Njihova je odgovornost za ovu odluku. Oni su upropastili preduzeća”, rekao je Nikolić i dodao da se sa racionalizacijom počelo baš u Gradskoj upravi u kojoj je ove godine otpušteno 90 ljudi . ”Oni koji vode Grad moraju da donose teške odluke, a mi smo za to spremni”, zaključio je Radomir Nikolić.

Na sednici Skupštine grada, u trenutuku kada se raspravljalo o Odluci o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u javnom sektoru u Kragujevcu za 2015.godinu,  došlo je do incidenta nakon koga je predsedniku Skupštine Milanu Uroševiću odbornik “Zajedno za Šumadiju“ Milan Vuković iščupao mikrofon. Nakon izlaganja odbornice Srpske napredne stranke, šef Odborničke grupe ”Zajedno za Šumadiju’’ Bojan Stojadinović tražio je repliku, ali mu predsednik Urošević nije dozvolio ocenjujući da za to nema osnova. Stojadinović se pozvao na povredu poslovnika i ličnog dostojanstva, a predsednik parlamenta mu je izrekao opomenu i oduzeo reč. Stojadinović nije želeo da napusti ni govornicu, ni salu, a u znak podrške prišli su mu ostali odbornici ZZŠ da bi u jednom trenutku odbornik ove stranke Milan Vuković prišao mestu na kome sedi predsednik Skupštine grada Milan Urošević i iščupao mikrofon. Predsednik parlamenta odredio je pauzu od 15 minuta.

U obraćanju medijima, tokom pauze, predsednik Skupštine grada Milan Urošević je rekao da su novinari bili  prisutni, kamere su bile u sali i sve je zabeleženo. “Tokom nekoliko poslednjih sednica oseća se tenzija, očekuju se lokalni izbori u aprilu mesecu i logično je da tenzije rastu. Međutim, nije logično, a ni normalno da vidimo scene koje su nezapamćene u Skupštini grada Kragujevca a koje podsećaju na scene iz 90-ih godina iz republičkog parlamenta – čupanje mikrofona, ozbiljne pretnje sa mesta odbornika koji pri tom niti poštuju Poslovnik, niti dostojanstvo Skupštine. Najčešće reklamiraju povredu dostojanstva Skupštine i upravo reklamiraju član 90 Poslovnika, a da pri tom na žalost ne poznaju Poslovnik“, rekao je Urošević i dodao da je incident koji se dogodio  nezapamćen i skandalozan. Sednica je nastavljena nakon što su za to obezbeđeni tehnički uslovi.

Gradski parlament danas je usvojio programe poslovanja javnih i javno komunalnih preduzeća za 2016.godinu. Usvojena je i Odluka o dozvoljenoj spratnosti po zonama za objekte koji se nalaze u postupku ozakonjenja. U toku prepodnevnog dela sednice odbornici gradskog parlamenta doneli su odluku o proglašenju 2016.godine – Godinom Univerziteta i knjige. Usvojen je i Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma za period 2015 -2018. godine kao i Odluka o izradi PDR-a “Institut za strna žita – radna zona Feniks“. Usvojena je i Odluka kojom se definiše da na području grada Kragujevca postoji 11 matičnih područja. Inače, današnje 36. redovno zasedanje počelo je minutom ćutanja kojim su odbornici odali poštu nedavno preminulom Milivoju Vujadinoviću Paji doskorašnjem odborniku PUPS-JS.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime