Održan “Veliki školski čas”

0
564

U sećanje na streljane građane Kragujevca u oktobru 1941. godine poslata je i danas poruka mira sa tradicionalne manifestacije Veliki školski čas, koja je održana kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u spomen-parku „Šumarice“.

Vence su na spomenik položili Prva krugujevačka gimnazija, generalni sekretar predsednika države Nikola Selaković, ministarka zadužena za populacionu i demografsku politiku Slavica Đukić Dejanović, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, i ambasadori Nemačke, Palestine, Slovačke i Francuske u Srbiji, kao i predstavnici ambasada Rusije, Velike Britanije, Poljske, Češke, Azerbejdžana u Srbiji i gradova prijatelja.

Nakon polaganja venaca, intonirana je himna Srbije, a potom je izvedena poema „Pouke iz šume“.

Generalni sekretar predsednika države Nikola Selaković kazao je da se obeležavanjem godišnjice streljanja građana Kragujevca svake godine gaji kultura nezaborava i da kada Srbi, kako je naveo, zaborave Kragujevac i Šumarice da tada neće „neće ni oni postojati“.

„Svakako jedan od najtragičnijih mesta. Jedan od identitetskih medja srpskog naroda koji je u 20. veku doživeo velike užase i stradanja“, poručio je Selaković na komemoraciji i podsetio da su Srbi tokom 20. veka imali najmanje sedam ratova i da su izgubili veliki deo svoje populacije.

Dodao je da u „mračnim stranicama“ te prošlosti postoji jedno svetlo, koje kako je kazao, drži upravo nezaborav i naveo da takve stvari nikada više ne smeju da se ponove.

Selaković je rekao da su vence položili diplomatski predstavnici svih zemalja učesnica u Drugom svetskom ratu bez obzira na stranu na kojoj su bili, a među njima prvi je položio venac ambasador Nemačke U Srbiji Tomas Šib.

„I na takav način pokazao i veličinu sadašnje svoje zemlje sa kojom smo zajedno na evropskom mestu“, ocenio je Selaković.

 

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime