Održan okrugli sto o zapošljavanju mladih iz ranjivih grupa

0
478

Okrugli sto “Politike, mere i aktivnosti koje se odnose na mlade iz ranjivih grupa“, u organizaciji Fondacije SOS Dečija sela Srbija i Udruženja „Uradimo zajedno“ održan je u Biznis inovacionom centru u Kragujevcu.

Ovo je prvi od ukupno četiri okrugla stola koji su planirani da se održe i u Novom Sadu, Nišu i Beogradu. Navedeni gradovi su lokacije na kojima se sprovode aktivnosti podrške mladima iz teško zapošljivih kategorija u cilju njihovog osnaživanja, pripreme za zapošljavanje, samostalnost, kao i bolju društvenu integrisanost.

„Okrugli stolovi su centralna aktivnost na kojoj će se višemesečni rad mladih na temu pozicioniranja mladih u društvu staviti na javnu raspravu sa drugim akterima koji imaju uticaja na izradu politika i unapređenje položaja mladih. Krajnji cilj je kreiranje dokumenta pod nazivom „Smernice za unapređenje položaja mladih iz ranjivih grupa u Srbiji“, istakla je Ljubica Kuridža iz Fondacije SOS Dečija sela Srbija.

“Susreti sa vršnjacima i prilika da razmenjujemo iskustva su nam veoma značajni, pogotovo kada je reč o primerima mladih koji su se uspešno osamostalili ili pronašli dobar posao. Nadamo se da će biti što više vršnjačke podrške u budućnosti. Važno je da se čuje ono što mi mladi imamo da kažemo, jer mi najbolje znamo koje su naše potrebe i šta nam nedostaje“, rekao je jedan od učesnika Nemanja Marković.

Okrugli stolovi su samo jedna komponenta regionalnog projekta „YEEP – Jaki mladi nove perspektive“ (Youth Empowernment Enabling Prospects) koji se odnosi na zemlje Zapadnog Balkana a tiče se zapošljavanja mladih iz ranjivih grupa – planirano je da oko 350 mladih pohađa treninge za ovladavanje osnovnim životnim veštinama, koji bi pomogli njihovoj konkurentnosti na tržištu rada. Od njih 160 se očekuje da će naći stalno zaposlenje, dok će za to vreme oko 60 profesionalaca steći nova znanja po usvojenoj metodologiji rada sa mladima u riziku.

Kroz ovaj trogodišnji projekat, Fondacija SOS Dečija sela Srbija podržava i manje organizacije koje se bave istom kategorijom stanovništva da unaprede svoje kapacitete za rad sa mladima u riziku.

Domaćin događaja bilo je Udruženje „Uradimo zajedno“ koje u Kragujevcu od 2016. godine radi sa mladima kojima je potrebna intenzivnija podrška pri osamostaljivanju. Među partnerskim organizacijama su i Adra koja podržava mlade u Novom Sadu i Centar „Zvezda” u Nišu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime