Održan koncert “Melodije turkijskog sveta”

0
348

U okviru obeležavanja desetogodišnjice rada Instituta “Junus Emre”, u organizaciji Međunarodne organizacije turkofone kulture TURSKOJ, a uz podršku grada Kragujevca, Kancelarije za mlade i Muzičkog centra, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji priređen je koncert “Melodije turkijskog sveta”.

Završnom koncertu balkanske turneje, koja je održana još u Mađarskoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prisustvovali su i ambasadori Turske Tanžu Biligič i Kazahstana Gabit Sizdikbekov, u pratnji domaćina, gradonačelnika Radomira Nikolića.

“Odnosi između naše dve zemlje su na jako visokom nivou i želimo da tako nastavimo i dalje. Imamo izuzetnu saradnju sa gradom Kragujevcem i Kancelarijom za mlade, već smo pokrenuli kurs turskog jezika, a voleli bismo da vidimo i Kragujevačne u Turskoj”, kazao je pre koncerta Fahri Akdogan direktor Instituta “Junus Emre”.

Prema rečima Miljana Bjeletića člana Gradskog veća za kulturu, Kragujevac je stavio akcenat na umrežavanje sa brojnim međunarodnim kulturnim centrima u Beogradu.

“Poslednji u nizu je saradnja sa Institutom Junus Emre sa kojim je već dogovorena saradnja na polju kulture za iduću godinu. Verujem da će biti produktivna i da će doprineti unapređenju raznolikosti kulturnih izraza, što će se u pozitivnom smislu odraziti i na unapređenje bogate kulturne ponude, a samim tim i kulturne scene grada Kragujevca. Drago nam je što je Kragujevac izabran za odredište važnog međunarodnog projekta, u smislu demetropolizacije kulturnih događaja u našoj zemlji”, poručio je Bjeletić.

Pozdravljajući prisutne ambasador Turske Tanžu Biligič još jednom je podestio da su odnosi i saradnja između Turske i Srbije na najvišem nivou. Jedan od najboljih primera saradnje je, kako je rekao, i ovaj koncert, čime se nastavlja zbližavanje naroda i grade mostovi kulture.

Publika u Kragujevcu bila je u prilici da vidi razne plesove i koreografije, kao i da čuje instrumente poput kamanče iz Azerbejdžana, dombre iz Kazahstana, kirgistanski komuz i tursku baglamu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime