Održan javni čas o bezbednosti mladih

0
873

l2828176 copy

U okviru kampanje „Biram život“, koju organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja u cilju veće bezbednosti mladih u saobraćaju, u sali Skupštine grada danas je održan javni čas o bezbednosti mladih. Tema javnog časa bile su saobraćajne nezgode sa učešćem mladih, statistika i uzroci saobraćajnih nezgoda, a učesnici su mladima preneli i svoja lična iskustva i savete za odgovorno ponašanje u saobraćaju.

Ideja kampanje koju je pokrenuli resorno ministarstvo je da se nizom aktivnosti skrene pažnja javnosti i pozovu mladi, njihovi roditelji, profesori, predstavnici lokalnih samouprava i nadležni organi da se pridruže inicijativi, deluju preventivno i preduzmu potrebne akcije u njihovoj nadležnosti kako bi se mladim ljudima predočile opasnosti, skrenula pažnja i kako bi se mladi podstakli na bezbedno ponašanje u saobraćaju.

Duško Pešić, načelnik odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja, rekao je da se broj saobraćajnih nezgoda sa učešćem mladih smanjuje i to potkrepio podatakom da je 2001. godine 290 mladih u Srbiji poginulo u saobraćajnim nezgodama od 1285 ukupno poginulih.

– Taj broj u 2014. godini je daleko manji – 133 mlada učesnika poginula su u saobraćajnim nezgodama. Postoji napredak jer je za oko 60% smanjen broj poginulih mladih učesnika u saobraćajnim nezgodama. Mi se svakako nećemo na ovome zadržati, jer nam je ideja da taj broj bude znatno niži i ove aktivnosti koje realizujemo su usmerene u tom pravcu – kazao je Pešić.

Kao najčešće uzroke saobraćanijih nezgoda u kojima učestvuju mladi su neprilagođena brzina i alkohol, i oko 40 odsto saobraćajnih nezgoda mladih je zbog sletanja sa puta, odnosno gubitka kontrole nad vozilom.

Brankica Sebastjanović, glumica i ambasador kampanje „Biram život“, istakla je da je ova kampanja pravi potez, jer su angažovani mladi ljudi da upravo mladima govore o ovoj temi.

Ispred lokalne samouprave času su prisustvovali Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje politike mladih i Gordana Marković, načelnik Gradske uprave za vanprivredne delatnosti, kao i učenici treće godine svih srednjih škola u Kragujevcu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime