Održan 10. protest “1 od 5 miliona” u Kragujevcu

0
695

U Kragujevcu je večeras, deseti put za redom, održan građanski protest #1 od 5 miliona.

Više hiljada Kragujevčana je skandiralo različite parole, koje su bile usmerene protiv aktuelnog vladajućeg režima, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

Kao i do sada protest je počeo na platou RK “Beograd”. Nakon šetnje centralnim gradskim ulicama, protest je nastavljen na Đačkom trgu.

Jedan od organizatora protesta Nenad Maksimović poručio je okupljenima da su ovi protesti politički, ali ne i stranački. Rekao je da mnogi zameraju što se u govorima na “Đačkom trgu” ne pominje lokalna vlast.

“Oni će odande izaći, onako kako su na vlast i došli – uz pratnju policije”, poručio je lokalnoj vlasti u Kragujevcu Maksimović.

On je, ali i Aleksandra Kostić, takođe članica organizacionog odbora protesta, porčili i da na protestu ne žele govornike koji će propagirati uskostranačke interese, što je propraćeno ovacijama.

Na protestu je zatim pročitana lista zahteva upućenu kako vlasti, tako i opoziciji.

Kragujevčani su na protestu započeli i akciju prikupljanja novca za plaćanje kazne na koju je osuđen Miroslav Jovanović, dugogdišnji urednik nedeljnika „Svetlost“.

Na protestu su o ovom, ali i drugim slučajevima iz istorije nekada uglednog, sada ugašenog, kragujevačkog nedeljnika govorili novinarka Gordana Jocić i sam Miroslav Jovanović.

Gordana Jocić rekla je da je izašla na ulicu zbog toga što je nezadovoljna i zbog toga što su i njeni sugrađani nezadovoljni.

“Naravno da ulica nije mesto za rešavanje problema u državi, ali mi izlazimo na ulice zbog toga što ne funkcionišu institucije u kojima bi trebalo da se rešavaju ti problemi”, poručila je ona.

Miroslav Jovanović da je kazna koju treba da plati rezultat njegovog profesionalnog rada i istraživačkih tekstova novinara sa kojima je radio.

“Ta enormna kazna je delo jedne udružene osvetničke grupe. Poznato je da u ovom gradu ima dosta onih koje su novinari sa kojima sam radio proteklih decenija argumentima razobličili i slikali u bojama kakve su zaslužili. Oni nas i danas čekaju na različitim ćoškovima”, rekao je Jovanović.

Predsednik udruženja za zaštitu ustavnosti i zakontosti Savo Manojlović podsetio je da zaposlenje u javnim preduzećima košta 100 kapilarnih glasova, da se građani autobusima voze na skupove koje organizuje Srpska napredna Stranka.

Sociolog Jovo Bakić govor je počeo rečima da je u Šumadiji Srbija rođena, ali da nikada nije do kraja uređena.

Pozvao je takođe građane na solidarnost sa Miroslavom Jovanovićem, sa Marijom Lukić iz Brusa i staricama koje u Beogradu izvršitelji izbacuju iz stanova, ali i da ostanu dosledni u prostestima i okanu se stranačkih budalaština.

Na kraju protesta prisutni su obavešteni da će 10. marta biti održan i prvi protest u Kniću, kao i da će od naredne subote na protestu u Kragujevcu govori trajati kraće, a šetnje duže.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime