Odbornici izglasali budžet za 2016.

1
1458

skupstina (2)

Odbornici Skupštine grada Kragujevca, na 35.redovnoj sednici, usvojili su, sa 49 glasova ”za”, Odluku o budžetu grada Kragujevca za 2016. godinu u iznosu od 10 milijardi 836 miliona dinara.

U Odluci o budžetu grada Kragujevca u potpunosti je ispoštovan član 112 Zakona o budžetskom sistemu u vezi sa obaveznom primenom programskog budžeta. Obrazlažući predlog ove Odluke član Gradskog veća za finansije i imovinu Igor Mitrović je rekao da je ukupan budžetski deficit utvrđen u iznosu od 705 miliona dinara, a sredstva za njegovo finansiranje biće obezbeđena iz primanja od zaduživanja u iznosu od 932 miliona dinara, kojim se izmiruju izdaci za otplatu glavnice poslovnim bankama za uzete dugoročne kredite u iznosu od 228 miliona dinara. Preostali iznos iz kreditnog zaduženja od 705 miliona dinara koristiće se za pokriće budžetskog deficita. ”Iskazani deficit je posledica dospelih neizmirenih obaveza iz prethodnih godina koje se ne mnogu izmiriti iz tekućih primanja već zaduženjem kod poslovnih banaka”, rekao je Mitrović.

Glavne karakteristike budžeta za 2016.godinu, prema rečima resornog člana veća  Igora Mitrovića, odnose se na prenošenje neplaćenih obaveza iz ranijeg perioda u iznosu od preko tri milijade dinara, bez reprogramiranih obaveza sa Energetikom i EPS- om koje će dospeti na naplatu nakon 2016.godine u najvećem delu, obuhvatanje svih neizmirenih obaveza za zarade u svim javnim, javno komunalnim i drugim preduzećima čiji je osnivač Grad u iznosu od 550 miliona dinara, što će doprineti finansijskoj konsolidaciji ovih preduzeća. Treća karakteristika, dodao je Mitrović, jeste realizacija kredita kod EBRD-a tako što će za nabavku kamiona smećara i kontejnera biti uplaćeno 310 miliona dinara na račun Grada i to će se uvećanim subvencijama preneti JKP” Čistoća”.

Kapitalne investicije u iznosu od 632 miliona dinara četvrta su karakteristika budžeta za narednu godinu. ”Od tog iznosa 143 miliona dinara odnosi se na kapitalno održavanje objekata osnovnog obrazovanja, 21 milion za kapitalno održavanje objekata srednjeg obrazovanja, 37 miliona za izgradnju servisne saobraćajnice, 84 miliona dinara za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, 23 miliona dinara za arteske bunare, 50 miliona dinara za rekonstrukciju bioskopa ”Šumadija”, rekao je Mitrović. Od ostalih projekata koji će biti realizovani u narednoj budžetskoj godini on je naveo investiciono održavanje u predškolskim ustanovama ”Nada Naumović” i ”Đurđevdan”, Knjaževsko – srpskom teatru, pojedinim mesnim zajednicama, ulaganje u sportsku infrastrukturu. Odbornici opozicije kritikovali su predloženi budžet za 2016.godinu ocenjujući ga kao nerealan.

Gradonačelnik Radomir Nikolić je rekao da je to tačno. Razlog leži u činjenici da su tokom 2015. godine utvrđene obaveze koje Kragujevac nije platio od 2006, 2007, 2008. godine pa do danas. ”Sve smo to morali da stavimo u budžet. Sad su konačno predstavljene sve obaveze koje Grad ima. Ovde ne govorimo o tri milijarde obaveza koje su nastale u ovoj godini. U tekućoj godini je plaćeno sve što je nastalo od troškova. Govorimo o dugovanjima od ranije. Sve što grad duguje nalazi se ovde i naći će se u bilansima u završnom računu za 2015.godinu”, istakao je Nikolić i dodao da se sada jasno zna šta je u budžetu. Gradonačelnik Nikolić je istakao da je ova godina posvećena izmirenju obaveza prema socijali, zdravstvu, prosveti. ”Dug smo sveli na minimum. Narednu godinu posvetićemo javnim i javno komunalnim preduzećima. Odvojili smo ogroman iznos za subvencionisanje tih preduzeća za izmirenje zaostalih zarada prema zaposlenima”, rekao je Nikolić.

Inače, na današnjoj sednici Skupštine grada Kragujevca konstatovan je prestank mandata odborniku Milivoju Vujadinoviću Paji sa izborne liste SPS-PUPS-JS zbog podnošenja ostavke. Skupština je zatim potvrdila mandat Dragici Milić sa iste izborne liste koja je zatim i položila odborničku zakletvu.

1 KOMENTAR

  1. Da li ce neko pisati o tome da u klinickom centru Kragujevac DESETINE pacijenata ne moze dobiti odgovarajucu terapiju jer oba uredjaja za zracnu terapiju ne rade vec 7 dana. LJUDIMA zivoti zavise od opravke istih. Aparat za brahiterapiju jos ceka licencu od ministarstva zdravlja. Sramota…

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime