Od potoka u okolini do tropskih reka i jezera: posećujete li Akvarijum?

0
3290

akvarijum Da li ste znali da je akvarijum u Kragujevcu prvi javni slatkovodni akvarijum u Srbiji?

U prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu , na око 400 m² izloženo je preko 350 akvarijuma čija ukupna zapremina iznosi preko 60 000 litara vode.

U okviru Akvarijuma nalazi se i mrestilišlte u kome se razmnožavaju i gaje retke i ugrožene vrste riba. Tu je i laboratorija za naučno–eksperimentalni rad iz oblasti hidrobiologije i zaštite vodenih ekosistema.

Svetski, slatkovodni ekosistem u Kragujevcu

Sigurno ćete biti oduševjeni vrstama koje možete videti u akvarijumima, a još više podatkom da one potiču kako iz naše zemlje i prostora Balkanskog poluostrva, tako i iz tropskih i subtropskih područja Afrike, Azije, Južne Amerike i Australije. Pored brojnih vrsta riba iz slatkovodnih ekosistema naših krajeva, mogu se videti egzotične tropske ribe (skalari, oskari, neonke, diskusi, trihogasteri, pirane), vodozemci (žabe i daždevnjaci), gmizavci (kornjače i zmije), kao i različite vrste beskičmenjaka (sunđeri, dupljari, planarije, gliste, pijavice, puževi, školjke, rakovi).

Ekološki veoma značajan akvarijum

Akvarijum je otvoren 1. decembra 1999. godine kao organizaciona celina Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno-matematickog fakulteta, Univerziteta u Kragujevcu.

Ideja o formiranju Akvarijuma  razvila se iz potrebe da se sve veći broj hidrobionata mora aktivno štititi, gajiti i razmnožavati u strogo kontrolisanim veštačkim uslovima. Kako na prostoru Republike Srbije nije bilo objekata za ex situ očuvanje akvatičnog biodiverziteta, jasan je ekološki i naučni značaj Akvarijuma u Kragujevcu.

DSC_3098(1)

Raznovrsnost živog sveta pred vašim očima

Akvarijum poseduje kolekciju vodenih organizama umerenih i tropskih područja, a osnovna izložbena postavka zauzima najveću površinu akvarijuma i čine je geografske celine koje su organizovane tako da pred vašim očima oslikaju raznovrsnost slatkovodnih ekosistema od potoka u blizini grada, do onih udaljenih i našem oku nepoznatih vodenih ekosistema u Južnoj Americi, Aziji, Australiji…

Za vas smo izdvojili par fotografija, a kako vremenske prilike sledeće nedelje neće odigrati u korist dugih šetnja po Šumaricama, parkovima i gradu, predlažemo da posetite Akvarijum „Kragujevac” koji je otvoren u periodu od 10 do 18 sati. Izuzetno pristupačne cene ulaznica i šarolikost živog sveta navešće vas da se kroz određeni vremenski period ponovo vratite u kragujevačku kolekciju vodenog ekosistema.

[wzslider]

FOTO: Naslovna fotografija – GTO “Kragujevac”

Galerija – Ritam grada

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime