Od Moskve do Argentine – predstavljamo Vam najčuvenija pozorišta na svetu

0
13256

NASLOVNA„Da li ste ikad pomislili da bi pozorište moglo da bude moćno oružje u borbi za mir i pomirenje? I dok nacije širom sveta troše ogromne sume novca na mirovne misije u područjima pod žestokim sukobima – pozorištu, kao jednoj od opcija za upravljanje i ublažavanje konflikata, posvećuje se veoma malo pažnje… Pozorište je dokazan način zagovaranja i promovisanja ideja koje svi zajedno poštujemo, za koje smo spremni da se borimo,  kada se one zloupotrebljavaju… Pozorište je spontana, ljudska, jeftinija i daleko moćnija alternativa od ogromne količine novca koje troše Ujedinjene nacija za mirovne misije širom sveta“ – ovo je, ukratko, poruka koju je doktor pozorišne umetnosti Džesika Kahva poslala u svet pre par dana na Svetski dan pozorišta. Za sve istinske ljubitelje pozorišta napravili smo listu od deset najpoznatijih svetskih pozorišta (kuća opere) i ukratko Vam ih, tekstom i slikom, predstavljamo u nastavku teksta:

#10 – Liceo ( Gran Teatre del Liceu – Barselona)

Teatar #10 Barselona_resize

Liceu (katalonski) ili Liceo (španski) je kuća opere koja se nalazi u najpoznatijoj ulici u Barseloni – La Rambli. Za razliku od većine evropskih pozorišta koja su građena od strane monarhista, Barselonin Liceo je u potpunosti finansiran od strane privatnih akcionara koje danas čine Društvo Velikog Teatra Liceo. Ova kuća opere podignuta je 4. aprila 1847. premijerom muzičke uvertire Hoze Gomisa i baletom La Rondena Jozepa Jurča. 1994. veliki požar zahvatio je Liceo, a građevina je većim delom izgorela. Da bi se ponovo izgradila kuća opera bila je potrebna podrška javnosti, tako da je formirana Fondacija Velikog Teatra Liceo, koja je i postala novi vlasnik Licea 1999. godine.

 

#9 – Pariska Opera (Paris Opéra – Pariz)

Teatar #9 Pariz_resize

Sagrađena 1875. palata Garnije (Garnier) se nalazi u srcu Pariza, u aveniji koja nosi očigledan naziv – Avenue de l’Opéra. Međutim, svojom gradnjom ona nije uspela tada da šarmira umetnički svet. Kompozitor Klod Debisi je svojevremeno zapazio da teatar „spolja izgleda kao železnička stanica, a iznutra kao tursko kupatilo“!

Do 1989. godine u ovoj svetski čuvenoj palati su se izvodile opere i baleti, ali danas se tu izvode samo baleti, pošto je za potrebe opera izgrađena moderni teatar u Parizu – Opera Bastille sa 2.700 sedećih mestaIpak, palata Garnije i dan danas spada u svetski poznate simbole Pariza, rame uz rame sa Ajfelovom kulom, katedralom Notr Dam i muzejem Luvr. Ovakvu popularnost delom zaslužuje i zbog toga što je 1910. godine najpre poslužila za postavku svetski poznatog romana, a kasnije (1986) i sjajnog mjuzikla „Fantom iz Opere“.

 

#8 – Rojal Opera Haus (Royal Opera House – London)

Teatar #8 London_resize
Rojal Opera (poznata još i kao „Kovent Garden“ po delu Londona u kome se nalazi) je dom Kraljevske opere i Kraljevskog baleta. Kuća opere koja se sada nalazi na ovom mestu je treća građevina po redu koja se tu gradi – prvo pozorište ovde izgrađeno 1732. izgorelo je u požaru 1808. godine. Takođe je i drugo pozorište (izgrađeno naredne godine) izgorelo 1856. godine.

Danas Rojal Opera može da primi 2268 ljudi u publici, a treba istaći da u okviru ovog pozorišta postoji  još jedno manje pozorište (Linburi) za manje performanse, kao i kompeks restorana čiji je cilj da pomogne u privlačenju mlađe publike u pozorište.

 

#7 – Bečka državna opera (Wiener Staatsoper – Beč)

Teatar #7 Beč_resize

Bečka državna opera je najvažnija operska ustanova u Beču i jedna od najpoznatijih operskih kuća na svetu. Nalazi se u samom centru grada, na delu bečkog Ringa koji je upravo po njoj i dobio naziv (nem. Opernring).

Svečano je otvorena 15. maja 1869. godine izvođenjem Mocartove opere Don Đovani. Godine 1920. naziv “Wiener Hofoper” promenjen je u današnji – “Wiener Staatsoper”. Važno je napomenuti da se članovi čuvene Bečke filharmonije upravo regrutuju iz orkestra Bečke državne opere.

Danas, Bečka opera predstavlja verovatno najuposleniji teatar na svetu, prikazujući 50 do 60 premijernih opera i 10 baleta godišnje!

 

#6 – Sidnejska opera (Sydney Opera House – Sidnej)

Teatar #6 Sidnej_resize

Sidnejska opera je najpoznatija građevina u Sidneju, a i jedna od najprepoznativijih u svetu. Nalazi se u blizini lučkog mosta i zajedno sa njim daje predivnu sliku.

Svečano je otvorena 20. novembra 1973. godine, od strane australijske kraljice Elizabete II. Otvaranje, koje je praćeno vatrometom i izvođenjem Betovenove Devete simfonije su uživo prenosili razni svetski mediji.

„Kuća opere“ u Sidneju je jedna od najzaposlenijih koncertnih dvorana na svetu sa više od 1500 performansa i više od 1,2 miliona posetilaca svake godine. U njoj deluje više institucija kao što su: Australijska opera, Australijski balet, Sidnejsko Pozorište i Sidnejski simfonijski orkestar.

 

#5 – Teatar Kolon (Teatro Colón – Buenos Aires)

Teatar #5 Argentina_resize

Teatar Kolon u Argentini je jedan od najčuvenijih i verovatno je najakustičniji teatar na svetu. Otvoren je najpre 1857, zatim je 1908. godine na istom mestu podignuta nova zgrada teatra (kakva je i danas), ali je u međuvremenu (2010) izvršeno kompletno renoviranje ove argentinske kuće opere.

Auditorijum je dizajniran u obliku potkovice, sa dvadeset mestara širokom binom, 2.487 sedećih mesta i još 1.000 mesta za stajanje. Čuveni Lućano Pavaroti je upravo ovaj teatar istakao kao najakustičniji u kome je nastupao tokom svoje karijere.

 

#4 – Teatar San Karlo (Real Teatro di San Carlo – Napulj)

Teatro di San Carlo. 2009

Teatar San Karlo se nalazi pored centralnog trga u Napulju – Piazza del Plebiscito, i povezan je sa kraljevskom palatom. Ovo je najstarija kontinuirano aktivna kuća opere u Evropi, otvorena decenijama pre milanske Skale i venecijanskog La Fenićea. Izgradnja pozorišta je naručena od strane italijanskog kralja Karla VII, po kome teatar i danas nosi naziv. Pre njegove izgradnje Napulj je imao pozorište San Bartolomeo, koje je bilo staro i dotrajalo, pa je kralj želeo građanima Napulja da podari novo moderno zdanje, nakon čega je podignut novi teatar 4, novembra 1737, na kraljev rođendan.

Izgradnja teatra koštala je tadašnjih 75.000 dukata, a sam teatar je sve zadivio svojom arhitekturom, zlatnom dekoracijom i raskošnom plavom presvlakom (plava i zlatna su zvanične boje Burbona).

Napolitanska opera je svojevremeno važila za najbolju operu u Evropi, izdanci čuvene napuljske škole opere redom su bili: Feo, Porpora, Pićini, Vinči, Anfosi, Ćimaroza, Gacaniga. Kako je u to vreme bio središte evropske muzike mnogi strani kompozitori želeli su da nastupaju upravo u ovom teatru. Samo neki od čuvenih stranih kompozitora koji su ovde nastupali su Hase, Hajden, Bah i Gluk. Kasnije u Napulju su nastupali i slavni italijanski kompozitori Rosini, Donizeti, Belini, Đuzepe Verdi i Pučini, a neki od njih bili su i direktori ovog pozorišta.

 

#3 – Metropoliten (Metropolitan Opera – Njujork)

Teatar #3 Metropolitan_resize

Metropoliten opera (skraćeno: „The Met“) je operska kuća u Njujorku, osnovana 1880. Godišnje se u Metropolitenu izvede oko 220 operskih predstava. Operska sezona traje od kasnog septembra do ranog maja. Opera deluje kao jedna od 12 organizacija u okviru Linkolnovog centra u Njujorku.

Metropoliten opera je najveća ustanova koja se bavi klasičnom muzikom u SAD. Ogromni ansambl opere sastoji se iz velikog simfonijskog orkestra, hora, dečjeg hora, baletske trupe i brojnih individualnih pevača. Mnogi čuveni pevači su ostvarili svetsku slavu nastupima u Metropolitenu. Primeri su: Lućano Pavaroti, Rene Fleming i Plasido Domingo.

 

#2 – Boljšoj teatar (Большой театр – Moskva)

Teatar #2 Moskva_resize

„Veliko pozorište“, kako bukvalno glasi naziv u prevodu, je istorijski teatar u Moskvi u kome se održavaju predstave baleta i opere. Boljšoj balet i Boljšoj opera se nalaze među najstarijim i najboljim baletskim i operskim pozorištima na svetu, a sam Teatar je začetnik Boljšojske baletske Akademije, vodeće svetske škole baleta trenutno.

Moskovski teatar je svečano počeo sa radom 18. januara 1825. sa baletskom predstavom Ferdinanda Sora. Do tada su izvođena samo dela ruskih stvaralaca, a strani kompozitori su uvedeni u repertoar oko 1840.

2011. godine je izvršena detaljna rekonstrukcija teatra – zgradi je vraćen izgled pre sovjetskih intervencija, povraćena je akustika sale i dupliran je raspoloživ prostor podzemnom dogradnjom. Ova rekonstrukcija je koštala ni manje ni više nego 700 miliona dolara.

 

#1 – Milanska Skala (Teatro alla Scala – Milano)

Teatar #1 Milan_resizeMilanska Skala je čuvena operska kuća u Milanu. Nalazi se na istoimenom trgu (Piazza della Scala), a naziv Skala je dobila po nekadašnjoj crkvi na čijem mestu je sagrađena (Santa Maria della Scala).

Pozorište je otvoreno 1778. godine, a prva izvedena opera bila je Salijerijeva „Europa riconosciuta“. Prema tradiciji, operska sezona u Milanskoj skali počinje 7. decembra, na dan Svetog Ambrozija, zaštitnika Milana.

Pored opere, baleta i pozorišta, Skala takođe ima i svoju Akademiju koja nudi profesionalnu obuku u oblasti muzike, plesa, kao i u kreiranju i upravljanju scenom.

Izvori fotografija: bp.blogspot.com, phototravels.net, wallpaperswide.com, bileti-v-teatr.ru, upload.wikimedia.org

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime