Obeležena 101. godišnjica proboja Solunskog fronta

0
479

Juče je 101. godišnjica proboja Solunskog fronta obeležena polaganjem venaca kraj Spomenika palim Šumadincima, u znak sećanja na hrabre srpske vojnike koji su oslobodili Srbiju.

Vence su položili pripadnici Vojske Srbije, članovi udruženja, a u ime grada Кragujevca, venac je položio Ratko Tomašević, član Gradskog veća za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi.

– Proboj Solunskog fronta, smatra se jednom od najvećih pobeda srpske vojske u istoriji. I ne samo zbog toga, ovaj datum u našoj istoriji ima još veći značaj zbog žrtava srpskih vojnika, za koje i onda i danas znamo, nisu bile uzaludne. Ostale su urezane u istoriju Velikog rata i imale veliki značaj za stvaranje nove države ali i za današnju modernu srpsku državu. Polaganjem venaca odajemo zahvalnost i poštovanje svim palim borcima za oslobođenje Srbije – rekao je Tomašević.

– Te 1918. godine 15. septembra na Solunskom frontu, srpska vojska je uz svoje saveznike, mnogo veće i jače države, kao i u svim ratovima do tada, bila nosilac najžešćih bitaka i ratova sa ogromnim gubicima. Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920 ”Vojvoda Radomir Putnik” iz godine u godinu obeležava značajne datume i sećanjem na važne događaje, ratove i žrtve koje su ratovi odneli čuvamo srpsku istoriju – rekao je Marko Кovač, pukovnik u penziji i član Udruženja potomaka ratnika Srbije.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime