Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

0
942

Uručenjem priznanja i poklona grada Kragujevca višestrukim davaocima krvi na svečanom prijemu upriličenom u zgradi Gradske uprave, obeležen je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Ove godine uručena su tri priznanja dobrovoljnim davaocima za sto puta datu krv, četiri za 75 puta i 15 priznanja za 50 puta datu krv. Kolektivno priznanje “Široko srce” uručeno je fakultetima, srednjim školama, radnim organizacijama i udruženjima građana za najviše prikupljenih jedinica krvi u godišnjim akcijama.

“Kragujevčani su humanisti i plemeniti ljudi, velikani širokog srca koji su gradu Kragujevcu po sedmi put doneli priznanje Najhumanijeg grada Crvenog krsta Srbije. Svojim humanim činom Službi za transfuziju UKC Kragujevac obezbedili su dovoljne količine krvi tokom čitave godine, a grad Kragujevac učinili ponosnim nosiocem ovog prestižnog priznanja”, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Moto kampanje dobrovoljnog davalaštva krvi ove godine je ”Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života”. Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se od 2005. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija 14. jun odabrala u čast austrijskog naučnika Karla Landštajnera, nobelovca za otkriće krvnih grupa i RH

“Kragujevac je jedan od najhumanijih gradova u poslednjih sedam godina a u prilog tome govori podatak da prevazilazi evropski standard kada je reč o broju stanovnika, dobrovoljnih davalaca krvi. Gradska organizacija Crvenog krsta je to postigla zajedničkim aktivnostima sa Službom za transfuziju UKC Kragujevac uz podršku lokalne samouprave, a  pre svega zahvaljujući humanima Kragujevčanima koji se odazivaju na sve naše pozive”, rekla je Marica Patrnogić, portparolka GO Crvenog krsta.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime