Obeležen svetski Dan bez duvanskog dima

0
1591

Svetska zdravstvena organizacija sa partnerima širom sveta obeležava Dan bez duvanskog dima. Cilj obeležavanja ovog datuma je skretanje pažnje javnosti koliko je štetno konzumiranje duvana, promociju, očuvanje i unapređenje zdravlja i naročito danas, u sve većem obimu značajnu ekonomsku komponentu za smanjenje siromaštva.

Agende Svetske zdravstvene organizacije kojom se planira održivi razvoj do 2030. godine kao jedan od svojih glavnih ciljeva upravo postavlja ovu komponentu, ali i preventivne i promotivne programe koji se pokazuju kao najsupešniji u sprečavanju hroničnih nezaraznih bolesti.

“Ono što je zadatak svake odgovorne zajednice je da kroz lokalne javno zdravstvene programe podrži promociju, prevenciju, upoznavanje javnosti o štetnom uticaju duvanskog dima”, rekla je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu na konferenciji za novinare održane povodom Svetskog dana bez duvanskog dima.

Dom zdravlja aktivno učestvuje u promociji i prevenciji pušenja jer je to sastavni deo aktivnosti programa rada.

“Preventivni centar posebnu pažnju posvećuje preventivnim pregledima i procenom rizika u okviru njih, posebno za hronično nezarazne bolesti, pre svega kardiovaskularne bolesti, maligna oboljenja, dijabetesa, hronično opstruktivne bolesti pluća, koštano mišićne bolesti. Preventivni pregledi, zdravstveno vaspitni rad, predavanja po radnim organizacija i obrazovnim ustanovama su aktivnosti kojima skrećemo pažnju na značajan problem, posebno kada su u pitanju deca i porodice kao osnova društva odakle potiču navike svakog pojedinca”, rekla je prim. dr Vidosava Žubrinić, rukovodilac Preventivnog centra Doma zdravlja.

O statističkim podacima i radu sa pacijentima lekara u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika “Zastava”, na konferenciji govorila je dr Biljana Veljković i istakla da je pušenje navika i da pušač nema izmenjeno ponašanje kao narkoman ili alkoholičar pa se čini društveno prihvatljivijim ali nikotin je taj koji izaziva zavisnost koje pušač ne želi da se odrekne, objasnila je dr Veljković i dodala da su svesnost o štetnosti cigareta, jaka volja pušača i podrška neophodni za odvikavanje.

Ne samo 31. januara i 31. maja, kada se obeležavaju nacionalni i svetski dan borbe protiv duvanskog dima, Crveni krst u okviru svojih aktivnosti o tom problemu govori čitave godine.

Naša ciljna grupa su deca, mladi i stariji od 65 godina. Projekti bazirani na vršnjačkoj edukaciji pokazali su se kao najefektniji i uključuju veliki broj dece i mladih”, rekla je Marica Patrnogić, portparolka radskog odbora Crvenog krsta.

Obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima ove godine pod sloganom “Duvan – pretnja razvoju”
u organizaciji Instituta za javno zdravlje i pod pokroviteljstvom grada Kragujevca otpočelo je prezentacijom Savetovališta za odvikavanje od pušenja u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika u “Šumadija sajmu”, Studentskom domu, osnovnim i srednjim školama.

“U protekloj godini 33 odsto naših pacijenata uspešno je ostavilo pušenje i pokazuje da je program koji primenjujemo dobar. Analizom smo utvrdili da sam dolazak pušača u Savetovalište čini 15 odsto odluke da se ostavi pušenje i zato smo u saradnji sa partnerima odlučili da posećujemo institucije i radimo promocije Savetovališta za odvikavanje od pušenja”, ističe Miloš Radosavljević član stručne republičke komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja i koordinator u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja na Institutu za javno zdravlje.

Podršku u programu Institutu i Savetovalištu pružili su Sektor za vanredne situacije – Uprava za vanredne situacije MUP, GO Crveni krst, GTO Kragujevac, osnovne i srednje škole.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime