Obeležen Dan opštine Batočina

0
622

Svečanost obeležavanja Dana opštine upriličena je 21. septembra u batočinskom Kulturnom centru.

Pred velikim brojem zvanica, među kojima su bili i Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, Saša Stevanović, državni sekretar Ministarstva finansija, Žikica Nestorović, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a, Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS-a, Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srbije i mnogi drugi, održana je Svečana sednica Skupštine opštine Batočina povodom Dana opštine.

Prigodnim besedama odbornicima, članovima opštinskog veća, direktorima ustanova i preduzeća, i svim zvanicima, obratili su se predsednik opštine Zdravko Mladenović i predsednica Skupštine opštine Batočina Dr Marija Mitrašinović.

Prisutni su imali priliku da na video bimu prate rezultate rada lokalne samouprave ostvarene u poslednjih godinu dana.

Posebno je istaknuto da je potpuno rekonstruisana škola u Badnjevcu, a da se zahvaljujući već odobrenim sredstima Ministarstva prosvete, u iznosu od 138 miliona dinara, uskoro očekuje sanacija i rekonstrukcija škole u Brzanu.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, zajedno sa opštinom Batočina, obezbedilo je 61,4 miliona dinara za izgradnju gradske pijace, a urađen je i projekat parcelizacije za izgradnju sportsko-rekreativnog centra u Krivaji. Važno je napomenuti i da je 25 porodica izbeglih i interno raseljenih dobilo jednokratnu pomoć u iznosu od po 20 hiljada dinara, a da je 46 domaćinstava iskoristilo pravo na sufinansiranje mera energetske efikasnosti, dok su za ovu godinu republika i opština obezbedile 5,2 miliona dinara.

Asfaltiranje puteva bilo je jedan od prioritetnih zadataka lokalne vlasti između dva svečana zasedanja, pa su novi asfalt dobile ulice u Batočini (Rakovdolska i Mihajla Pupina), Žirovnici (Radomira Mihailovića i Nikole Tesle), Kijevu (Starokijevačka), Badnjevcu (Laze Mladenovića i Kraljevića Marka), Brzanu (Kukin potok), Milatovcu (Resnička), a u toku su radovi u Ulici Starine Novaka , preko Crvenog brega do Lapova.

Iz opštine Batočina ističu i da se radilo na revitalizaciji i održavanju seoskih puteva , ali i rekonstrukciji ulične rasvete u Kijevu, i da je na redu rasveta u Industrijskoj zoni Badnjevačko polje.

Kada je o zdravstvu reč, lokalna samouprava ističe da su renovirane i opremljene ambulante u Badnjevcu i Brzanu, da je nabavljen novi reanomobil i dva najsavremenija rendgen aparata.

I JP „Lepenica“ dobila je vozilo za prevoz pokojnin i hladnjaču za čuvanje pokojnika.

Mnogo je pažnje posvećeno deci. Zajedno sa Fondacijom „Novak Đoković“ opremljene su prostorije u vrtiću, a svi mališani vrtića i nižih razreda OŠ „Sveti Sava“ dobili du novogodišnje paketiće.

Takođe, po prvi put ove godine svi batočinski osnovci i srednjoškolci sa prosekom 5.00 dobili su zahvalnice uz novčanu nagradu od 8.000 dinara.

Opština je dala i veliki doprinos obeležavanju velikog jubileja, 200 godina Crkve brvnare u Brzanu, ali i kao pokrovitelj kulturnih dešavanja.

Sva ulaganja u prethodnoj godini ravna su budžetu opštine Batočina, a od kapitalnih projekata koji nas očekuju izdvojio bih izgradnju gradske pijace, bazena sa balon halom i izgradnju i rekonstrukciju 70 kilometara kanalizacione mreže“, istakao je Zdravko Mladenović, predsednik opštine.

Uobičajeno je da se povodom Dana opštine, zaslužnim kolektivima i pojedincima dodeljuju Septembarske nagrade.

Ovogodišnji dobitnici najviših opštinskih priznanja su: Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, Likovni klub „Batočina“, Danilo Milivojević, preduzetnik iz Žirovnice, Vlasta Kovinić, profesor u penziji iz Batočine, Mirjana Cvetković, medicinsa radnica, Lazar Janićijević, karatista i Iva Vučkovski i Ana Milojević, đaci generacije batočinske osnovne i srednje škole. Učenice generacije, pored diplome „21. Septembar“, dobile su i laptop računare.

Na svečanoj sednici dodeljene su i zahvalnice, uz novčanu nagradu od 8.000 dinara, učenicima koji srednju školu pohađaju van Batočine, a ostvarili su uspeh sa prosekom 5,00.

U okviru svečanosti obeležavanja Dana opštine, u galerji Kulturnog centra „Dositej Obradović, otvorena je izložba slika Likovnog kluba Batočina.

U muzičkom delu svečanosti nastupio je kragujevački umetnik Miloš Radović, profesor pevanja i solista RTS-a.

 

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime